Elke stap telt

Als ik wandel, ervaar ik elke stap, omkijkend in de natuur, als een overwinning. Ik zie ze niet echt vliegen, maar ervaar wel de vrijheid van het wandelen. En als ik wandel, dan loop ik niet, want dit gaat in een ander tempo als het wandelen. Wandelen is een sport welk wel enige ervaring vereist.

Snelheid

Het lopen op de juiste manier, dus deze van wandelen, gaat uitsluitend via de heupen. Je voeten voor de een en de ander zetten, gewoon snel vooruit gaan en dat kan met een snelheid van ruim vijf tot zeven kilometer per uur. Via de heupen wandelen, dan gaat de snelheid dus omhoog, bij mij naar zeven kilometer per uur. En eigenaardig genoeg; op deze wijze van lopen via de heupen rust het lichaam. Deze kennis komt van wandelspecialisten, die mij dit hebben geleerd. Dan nog, de stapafstand tijdens het lopen, dat is ook heel belangrijk. Namelijk, elke twee centimeter per stap meer, is over zeg maar honderd kilometer, waarin elke kilometer 1.250 stappen zitten, maal drie centimeter om het af te ronden, veertig meter meer per kilometer. En dat dan weer maal 100 kilometer is toch vier kilometer. Dat lijkt niet veel, maar het telt wel mee op de lange afstanden.


De Schermerloop over honderd, en honderd en vijf kilometer op 3 augustus gaat van het jaar niet door, vanwege het coronagebeuren.

Ik had er wel voor getraind, volgend jaar dan maar.


Reacties naar peter.koomen300@gmail. com.