Het Juniusfonds biedt loopbaanbegeleiding en Nederlandse les voor ambitieuze migranten.
Het Juniusfonds biedt loopbaanbegeleiding en Nederlandse les voor ambitieuze migranten. (Foto: aangeleverd)

Project ‘Migranten leren door’

REGIO - Na het succesvolle initiatief ‘Migrantenvrouwen leren door’ van het Juniusfonds komt er een vervolg voor een grotere doelgroep: ook mannen zijn welkom om deel te nemen. In dit nieuwe traject, dat op 20 september 2021 van start gaat, worden anderstaligen klaargestoomd voor een vervolgopleiding of een betere arbeidspositie. 

Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. In het traject ‘Migranten leren door’ gaan deelnemers in ongeveer een jaar tijd van taalniveau A2 (groep 8 basisschool) naar C1/C2 (universitair niveau). Tegelijkertijd volgen ze een loopbaantraject waarbij ze onder meer hulp krijgen met een studie- of beroepskeuze en het herwaarderen van diploma’s uit hun thuisland. 

Om deel te mogen nemen horen kandidaten 18 jaar of ouder te zijn, in West- Friesland te wonen en Nederlands op A2-niveau te spreken. Ze maken aanspraak op de financiering als ze zelf geen financiële middelen hebben om het traject te bekostigen. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat de tijd heeft om het traject te volgen, dat minstens 25 uur per week in beslag neemt. Dit is opgedeeld in negen uur Nederlandse les, drie uur groepsopdrachten met je leerteam, twaalf uur huiswerk, workshops en elke twee à drie weken een loopbaangesprek van een uur. 

Het nieuwe traject loopt van 20 september 2021 tot en met 3 november 2022. De taallessen vinden drie keer per week plaats: één les op locatie en zijn twee lessen online. Na het traject kunnen deelnemers bij het Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of WO.


Aanmelden kan via rvandenbosch@startwijzer.info of info@startwijzer.info.