Ondernemers kunnen bij de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aanvragen
Ondernemers kunnen bij de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aanvragen (Foto: archief Rodi Media)

Belastingdienst komt ondernemers tegemoet

REGIO - De coronacrisis raakt ondernemers, zeker als deur van hun bedrijf nog lang dicht blijft. Maar de Belastingdienst stelt zich coulant op. Wie betalingsproblemen heeft, kan tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Wie dat al eerder heeft aangevraagd mag het uitstel tot deze datum verlengen.

Dit geldt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), binnenlandse accijnzen (bier, wijn, tussenproducten, overige alcoholhoudende producten, minerale oliën en tabaksproducten) en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.

De belastingen waarvoor het bijzonder uitstel geldt hoeven dus niet te worden betaald. Wel blijft de aangifteplicht. De ondernemers die van deze regeling gebruik maken krijgen evengoed de naheffingsaanslagen voor de belastingen waarvoor het bijzonder uitstel geldt. Zo hebben ze een overzicht van de belastingschuld die ze na het einde van de termijn moeten aflossen. Deze naheffingsaanslagen (plus eventuele betalingsverzuimboetes) hoeven ze níet te betalen. Bezwaar indienen is evenmin nodig.

Vanaf 1 oktober 2021 begint het aflossen van de belastingschuld, via een betalingsregeling van 36 maanden. Het kan gebeuren dat het financiële probleem zo groot is dat ook uitstel van betaling niet helpt. Het ingediende verzoek voor de betalingsregeling kan dan worden gezien worden als een melding van betalingsonmacht. Dit geldt wel alleen voor de belastingmiddelen. Gaat het over een melding betalingsonmacht voor pensioenpremies, dan volgt een verwijzing naar het pensioenfonds.

Heeft een ondernemer bijzonder uitstel van betaling aangevraagd en gekregen? En heeft hij ook een verklaring over zijn betalingsgedrag aangevraagd? Wanneer hij dat als onderaannemer heeft gedaan, geeft de Belastingdienst een zogeheten schone verklaring af voor de nageheven loonheffingen.

Br: www.belastingdienst.nl.