Klaas Bleeker voorop.
Klaas Bleeker voorop. (Foto: aangeleverd)

In memoriam Klaas Bleeker

Klaas Bleeker is maandag 15 februari 2021 op 75 jarige leeftijd overleden. Hiermee kwam een einde aan het leven van een groot sportliefhebber, organisator en bestuurder van schaats en skeeleractiviteiten.

Klaas was jaren betrokken bij de ijsclub van Wognum als voorzitter, ijsmeester en was hij daar tevens contactpersoon voor het jeugdschaatsen. Hij was een gedreven beoefenaar van de schaatssport en later was hij op zijn skeelers bij menig toertocht aanwezig. Hij trok met zijn trainingsmaten het hele land door.

De Wognummer was in 1994, als bestuurslid, betrokken bij de aanleg van de skeelerbaan (de eerste in Noord-Holland) en de start van de trainingen bij Radboud in Medemblik. Hierdoor kwam hij in contact met de skeelerjeugd uit de regio. Klaas bracht de jonge skeelertalenten als Ted Ooijevaar, Remco Huisman, Jannitta Spigt, Mariska Huisman, Richard Sijm en Erik-Jan Spijkerman naar diverse skeelerwedstrijden in het land. Hij had zelf geen kinderen, maar voelde zich als een vader van deze sporters en genoot als 'zijn rijders' met prijzen naar huis gingen.

Voor Radboud maaide hij het gras, onderhield de tuin, deed diverse klussen en was hij de grote organisator van de 10 dorpenskeelertocht die hij vanaf 2004 elk jaar organiseerde. Voor dag en dauw zette hij de route-bordjes uit, stond traditiegetrouw bij zijn stempelpost aan de Heemraad Witweg tussen Hauwert en Oostwoud en had voor iedere deelnemer eten en drinken. Radboud wil deze toertocht weer organiseren en Klaas zijn naam hieraan verbinden.

Klaas was bestuurslid van 1994 tot en met 28 november 2014. Bij zijn afscheid werd Klaas benoemd als Lid van verdienste van de IJs- en Skeelerclub Radboud.

Klaas heeft een positieve inbreng gehad voor de schaats- en skeelersport in deze regio.