De oprichters van Muziekunie: Pien Straesser en Gisla Bruitsman tussen de net nieuw aangeschafte voorraad instrumenten voor de basisschoolprojecten.
De oprichters van Muziekunie: Pien Straesser en Gisla Bruitsman tussen de net nieuw aangeschafte voorraad instrumenten voor de basisschoolprojecten. (Foto: aangeleverd)

Muziekonderwijs van De Muziekunie

REGIO - Toen muziekschool MOW en muziekschool Stede Broec vorig jaar april een faillissement wilden aanvragen en collega’s Gisla Bruitsman en Pien Straesser dat hoorden, staken ze de hoofden bij elkaar. Het kon toch niet zo zijn dat het muziekonderwijs in de hele regio hiermee verloren ging?

Pien en Gisla waren van mening dat dit niet mocht gebeuren! De collega-docenten van beide scholen deelden deze mening en wilden graag blijven lesgeven in de regio. Dat kan als zogenaamde één-pitter, maar ook verenigen in een collectief; gezamenlijke muziekavonden organiseren en projecten organiseren. Vorig jaar is een nieuw muziek collectief in Oostelijk-Westfriesland in het leven geroepen: De Muziekunie.

Muziekschool 3.0

De Muziekunie is een muziekschool 3.0; momenteel wordt online muziekles gegeven vanwege de lockdown en worden nieuwe plannen gemaakt voor projecten, open dagen en nieuw aanbod. Gisla, docent klarinet, en Pien, docent zang, werken beide ook als vakleerkracht muziek in het basisonderwijs.

De Muziekunie krijgt subsidie van de gemeenten, maar daarvoor moeten de tarieven voor het vrijetijdsonderwijs voor jongeren tot 21 jaar zo laag mogelijk blijven, ook worden samenspel en voorspeelavonden georganiseerd. De docenten geven muzieklessen aan jong en oud; belangstellenden kunnen zich ook opgeven voor het ouderenorkest.

De Muziekunie wil zoveel mogelijk muziekactiviteiten in het basisonderwijs ontwikkelen en uitvoeren, dit kunnen kortlopende projecten zijn, maar ook kunnen muziekvakleerkrachten wekelijks lesgeven.

Meer weten over de diverse locaties in de regio? Kijk op www.demuziekunie.nl. Daar aanmelden voor een proefles is ook mogelijk.