Veilig zwemmen in het buitenbad.
Veilig zwemmen in het buitenbad. (Foto: Pixabay.com)

Maand van de Zwemveiligheid

REGIO - De Nationale Raad Zwemveiligheid maakt zich hard voor een zwemveilig Nederland. Dit doen zij elke dag in verschillende vormen. Ook dit jaar vraagt zij op verschillende manieren aandacht voor zwemveiligheid, onder meer is mei de Maand van de Zwemveiligheid.

Dit is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid, gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Een breed gedragen campagne door lokale en landelijke partners die actief bijdragen aan de aandacht voor zwemveiligheid. Jaarlijks verdrinken kinderen en volwassenen. Elke verdrinking is er één teveel.

Het motto is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. Daarnaast wilde raad ook alle professionals en vrijwilligers die zich inzetten om verdrinking te voorkomen enthousiasmeren en ondersteunen.

De Nationale Maand van de Zwemveiligheid is een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat iedereen zich bewuster is van risico's op verdrinking en weten hoe ze die kunnen voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. De zwemvaardigheden worden vergroot, doordat meer mensen (willen) voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En dat ouders voor hun kind een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt het belangrijk dat veel partijen zich aansluiten bij de campagne, onder meer zwembaden, -scholen, -verenigingen, duikverenigingen, reddingsbrigades, beheerders van open zwemlocaties, vakantieparken, scholen en gemeenten. Het gaat daarbij om aandacht voor risico's op verdrinking en om uit te dragen hoe leuk het is om te genieten van alles wat ‘Nederland Waterland' te bieden heeft.