Voor kinderen kan er best een en ander georganiseerd worden met Koningsdag.
Voor kinderen kan er best een en ander georganiseerd worden met Koningsdag. (Foto: archief Rodi Media)

Vrijmarkt vanuit je tuin

HENSBROEK - ‘Een leuke Koningsdag in coronatijd, dat moet kunnen’, dacht Vanessa Kirunda-Appelman, initiatiefneemster van ‘Koronaproof Koningsdag’ in Hensbroek. "Mijn kinderen en ik houden wel van gezelligheid, verkleden en feestjes. Vorig jaar hebben we cupcakes gebakken en verkocht in onze voortuin. Dat was hartstikke gezellig."

Haar kinderen waren destijds de enigen in het dorp die iets deden, dus ze konden vervolgens niet gezellig bij een ander op een kleedje snuffelen, zich laten schminken of iets lekkers kopen. Kirunda: "Dit idee heb ik eigenlijk voor hun bedacht en daarnaast lijkt het me een goede boost voor het saamhorigheidsgevoel in het dorp." Ze vervolgt streng: "Veel verenigingen organiseren niets meer onder het mom van ‘corona’. Terwijl ze ook kunnen omdenken naar wat wél kan. In ons dorp is er wel een online activiteit voor ‘s avonds bedacht, maar niets om de basisschoolkinderen overdag mee bezig te houden. Dat vind ik onnodig."

Poster op het raam

Daarom heeft ze een e-mail gestuurd naar haar dorpsgenoten om te vragen of zij ook een activiteit (spelletje, kleedje met verkoopspulletjes, iets lekkers verkopen) in hun voortuin willen zetten. Door een poster op het raam te hangen kunnen ze de kinderen laten zien waar ze tussen 10.30 en 13.00 uur terecht kunnen. Er wordt al gesproken over kroontjes knutselen, speelgoedverkoop en ballonen scheren.

Ouders op afstand

Kirunda-Appelman: "Ik hoop op een gezellige dag met vrolijk versierde voortuinen. Mensen uit de nabijgelegen dorpen zijn natuurlijk ook van harte welkom om Koningsdag met ons mee te vieren. Zolang iedereen zich aan de regel - Kinderen in de tuin, Ouders op afstand - houdt, kan Koningsdag heel Koronaproof zijn."