De boterhammenman

Johan Muurlink uit Rotterdam smeert al jaren elke ochtend boterhammen en brengt ze naar verschillende scholen, waar kinderen op zitten die ‘s morgens niet ontbijten. Simpelweg omdat de ouders dat niet kunnen betalen. Johan heeft dat zelf bedacht, nadat hij gezien had dat zijn eigen zoon zijn boterhammen deelde met andere kinderen.

Het is natuurlijk al triest genoeg dat dit bestaat in ons land, maar daar komt vervolgens ook de vraag naar voren wat deze kinderen dan over de hele dag eten en hoe (on)gezond dat is. Met weinig eten is niks mis, de meesten eten (veel) te veel, maar zorgen dat je de goede voedingsstoffen binnen krijgt, is heel belangrijk.

Vitaminen, mineralen, goede vetten, vezels zijn bouwstoffen voor een gezond lichaam. Daarnaast dalen de leerprestaties als kinderen met een lege maag op school komen. In Engeland is al eens een proef van een jaar gehouden, waarbij de leerlingen van bepaalde klassen een gezond ontbijt op school kregen.

Het resultaat was dat de kinderen uit deze klassen twee maanden verder in lezen, schrijven en rekenen waren in vergelijking met kinderen van andere scholen.

Als je voorstander bent van gelijke kansen voor iedereen zou je misschien zo'n schoolontbijt moeten invoeren voor iedereen, of tenminste gratis fruit moeten uitdelen. Ik ben er van overtuigd dat dat zichzelf terugbetaalt in gezondere kinderen en betere leerprestaties. Ik wil wel brood smeren. U ook?


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.