Lisette Wit voor uitvaartverzorging Rita Veld.
Lisette Wit voor uitvaartverzorging Rita Veld. (Foto: Hans Brouwers)

Nieuwe uitvaartrituelen Rita Veld

REGIO - Een laatste groet schrijven op de kist. Met het favoriete biertje een toost uitbrengen of tijdens de laatste rit nog eenmaal over het paadje waar de overledene altijd zijn hondje uitliet. Een greep uit de vele nieuwe uitvaartrituelen die de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Rita Feld Persoonlijke Uitvaartzorg gaat graag mee met nieuwe trends. Zo regelen we, in plaats van de standaard rouwauto, ook een laatste rit in een brandweerauto, paard en wagen, bakfiets of loopwagen. Bespreek tijdens een voorgesprek uw wensen en dan kijken wij naar de mogelijkheden om uw uitvaart zo persoonlijk en uniek mogelijk te maken. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek via 0229-591784.

Bij een geboorte eten we beschuit met muisjes en wanneer iemand 50 wordt zetten we een Abraham in de tuin. Zo horen bepaalde rituelen ook bij de dood. Rituelen bieden troost en houvast aan nabestaanden. Bovendien willen we steeds vaker dat het afscheid iets zegt over de overledene. Iemand herkennen in wat er wordt gezegd of gedaan tijdens de plechtigheid. Ook de locatie speelt een belangrijke rol. Ging hij graag naar het café in het dorp, hoe fijn is het om daar nog een drankje op hem te drinken. Werd er elke zondag een wandeling op het strand gemaakt? Wat is mooier om daar afscheid te nemen?

Vroeger waren er vaak alleen kerkelijke gebruiken, vaak volgens een vast protocol. Maar daar hebben sommige mensen weinig mee. De nieuwe rituelen om een overledene te herdenken, beantwoorden aan de behoefte om een afscheid persoonlijk en uniek te maken. De mogelijkheden zijn talrijk en vaak origineel. Maar het mooiste is misschien nog wel dat ze regelmatig zorgen voor een glimlach door de tranen heen.

Uitvaartverzorging Rita Feld, tel. 06-20333884, info@ritafeld.nl, www.ritafeld.nl.

Nieuwe uitvaartrituelen.