Stadsmensen

Nu willen de gemeenschappen met grote volksdichtheid, de zogenoemde 'suburbs', bepalen wat er in de buitengebieden, 'ons platteland', gebeurt en dit naar hun wensen wordt gebruikt en ingedeeld. Hoe dat zo?

Stroom in de vorm van windturbines of grote zonneweiden en onbespoten groente, wat overigens zo weinig als mogelijk mag kosten, dat gaat niet; kosten gaan voor de baten.

En of dit nog niet erg genoeg is, willen de stadsmensen ook nog bepalen wat de boer of tuinder verbouwd en ook nog op welke wijze het wordt opgekweekt! Het gaat mijn pet te boven. Immers, er zijn weinig stadse mensen die kunnen zien wat een plant nodig heeft. Kijk, zonder stikstof, fosfor en kalium (NPK) groeit er niets of heel weinig om genoeg monden te voeden. Eén element is hiervan heel belangrijk voor de groei en dat is het vergruisde stikstof. Dit is de werkelijkheid, beste lezer. Denkt iemand uit volgebouwde woonwijken, die naar bed gaat en geen ruime horizon heeft om naar uit te kijken, te weten wat de boer of tuinder moet doen? Ik denk van niet.

Van de koolduiven, hazen, ganzen, aalscholvers, bevers, wolven en vossen, daar heeft de stadsmens geen hinder van in de voor- of de achtertuin. Als het aan deze mensen ligt worden onze buitengebieden het gebied van een dierentuin.

Als een stedeling of iemand vanachter zijn bureau behoefte heeft te recreëren? Ga naar de dierentuin, die zien hen graag als betaalde gasten komen.

Maar de ondernemer die in de buitengebieden woont en werkt om in zijn of haar dagelijkse kost te voorzien, snappen die wil om te veranderen niet. Als dit zo doorgaat, komt al ons voedsel van ergens anders.

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.