Het is niet altijd gemakkelijk om een open openbare toilet te vinden.
Het is niet altijd gemakkelijk om een open openbare toilet te vinden. (Foto: Pixabay)

'Weet u misschien waar een toilet open is? Ik moet zó nodig!'

REGIO - Iemand zal maar nodig naar de wc moeten. En hoe lastig is het dan als daar geen voorzieningen tegenover staan? Dan wordt het héél lastig. “Veel mensen hebben last van incontinentie en/of darmproblemen. Zij kunnen het niet eens ophouden en dan is hoge nood niet allen lastig, maar een ernstig probleem. De Maag Lever Darm Stichting vraagt hier al jaren aandacht voor”, zegt Silva Visser van CU.

Politiek en werkgroep roepen ondernemers op om toiletten open te stellen

Recent heeft een motie van de CU, samen met PWF, PW2010, BAMM, VVD, GroenLinks en Hart voor Medemblik het net niet gehaald (de overige partijen stemden tegen). In de motie werd het college verzocht om voor dit probleem een oplossing te vinden. Maar dat wilde de gemeente niet, omdat de gemeente niet de middelen heeft volgens Harry Nederpelt, wethouder en portefeuillehouder van economische zaken.

Bij de gemeente is niet bekend waar die locaties zijn. “Althans, nog niet. Wij vragen ondernemers aandacht voor dit sociale probleem en zijn op zoek naar bereidheid onder hen.” Als een ondernemer meedoet kan die in de Hoge Nood-app of anderszins worden opgenomen. De app laat zien wie zijn toilet heeft opengesteld en waar in de gemeente openbare toiletten staan.

"Zestien maatschappelijke organisaties waaronder Maag Lever Darm Stichting en de Toiletten Alliantie roepen de overheid op om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers, wandelaars en andere toeristen een sanitaire stop te gunnen. Maar ook de ondernemers in onze gemeente! Vandaar dat wij dit initiatief van harte onder de aandacht willen brengen in onze gemeente”, zegt Gerrit van Keulen coördinator van Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid Medemblik, die het initiatief coördineert.

Aanmelden

Een ondernemer kan zijn bereidheid opgeven bij Gerrit via gwtmedemblik@gmail.com of tel. 0228-751898 (op werkdagen van 13.00 tot 18.00 uur).


Wie eigenaar is van een winkel(keten), horecaonderneming, hotel of bedrijf en beschikt over toiletruimte? Via de Hoge Nood-app kan de toiletruimte worden aangemeld. De toiletruimte is dan openbaar beschikbaar voor alle Hoge Nood-appgebruikers.