De overhandiging van de Auroraprijs. Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap (m). Frieda Verkooijen-Spaans en Jan Bouwes, respectievelijk penningmeester en voorzitter van de Adriaan Donker Stichting..
De overhandiging van de Auroraprijs. Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap (m). Frieda Verkooijen-Spaans en Jan Bouwes, respectievelijk penningmeester en voorzitter van de Adriaan Donker Stichting.. (Foto: Esther de Best)

Auroraprijs Adriaan Donker Stichting

HOOGWOUD - Door Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap werd 19 mei jl. de Auroraprijs uitgereikt aan de Adriaan Donker Stichting in Hoogwoud. Dit gebeurde voorafgaand aan een vergadering van het bestuur van deze stichting in Museumboerderij West-Frisia aan de Koningspade in Hoogwoud.

De prijs werd al in 2020 door het bestuur van het Westfries Genootschap aan de stichting toegekend, maar als gevolg van de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus was het niet mogelijk om in dat jaar tot uitreiking van de prijs over te gaan.

Cultuurhistorie

De Adriaan Donker Stichting kreeg de prijs vanwege haar inzet voor het verspreiden van de kennis over de cultuurhistorie van West-Friesland en van het boerenleven in de eerste helft van de twintigste eeuw. Met de vele activiteiten in en om museumboerderij West-Frisia wordt een groot publiek bereikt.

Ouderen kunnen in het museum herinneringen ophalen aan het boerenleven van vroeger. De boerderij, het erf, de inrichting, de inventaris, het meubilair en de verzameling kleding en sieraden laten zien hoe het er in de eerste helft van de vorige eeuw op een boerderij in onze omgeving aan toe ging. Voor de jongeren is het belangrijk om kennis te maken met de agrarische geschiedenis en cultuurhistorie van ons gebied.

Erkenning

De voorzitter van de stichting, Jan Bouwes, was blij met de erkenning en bedankte het bestuur van het Westfries Genootschap voor het toekennen van de prijs. Tevens sprak hij de wens uit dat de museumboerderij na een lange periode van sluiting als gevolg van de coronacrisis op korte termijn weer publiek kan ontvangen.