De Vooruit in de museumhaven.
De Vooruit in de museumhaven. (Foto: aangeleverd)

Virtuele presentatie Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - De Vooruit, de laatste kolengestookte emmerbaggermolen van Nederland, kwam in 2005 met baggerbak in de museumhaven van Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik te liggen. Sindsdien werd geschuurd, geschilderd, gelast, de ketel en machines werden schoongemaakt, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd.

Dankzij de grote inzet van vrijwilligers werd de ‘Vooruit’ niet alleen behouden, maar zelfs weer onder stoom gebracht. De ketel werd in 2009 opgestookt en langzaam kwamen de emmers na achttien jaar knarsend in beweging. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, van binnen én in beweging te bewonderen.

De Vooruit werd vorig jaar voor een grondige restauratie uit de museumhaven getild. Door corona kon slechts een handjevol mensen aanwezig zijn. Bij terugkomst konden bezoekers niet benedendeks ontvangen worden vanwege besmettingsgevaar. Dit betekende niet ‘einde verhaal bezoek baggermolen', maar het begin van een nieuw, virtueel hoofdstuk. Een corona-gerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers van de baggermolenploeg in staat om vier virtuele producten voor diverse doelgroepen te ontwikkelen, waarin de verworven kennis werd geborgd. Drie virtuele presentaties van de baggermolen zijn te vinden op www.stoommachinemuseum.nl. Ook is er voor kinderen een tour met opdrachten gemaakt. Presentatie vier is een e-learningmodule over de bediening van de baggermolen. Deze is uitsluitend voor (aspirant-) vrijwilligers van het NSM met een wachtwoord.

Maar niets is leuker dan het museum in het echt te bezoeken en de machines met eigen ogen in werking te zien. Vanaf 9 juni is dat weer mogelijk. Iedereen is welkom in het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik.