Wie helpt ook mee al het zwerfvuil verzamelen in Wervershoof?
Wie helpt ook mee al het zwerfvuil verzamelen in Wervershoof? (Foto: aangeleverd)

'Veel gezelligheid en voldaan gevoel'

WERVERSHOOF - "We zoeken nog mensen die willen helpen tijdens de opschoondag in Wervershoof", zegt Anoek Harder van Schoon West-Friesland. "Tijdens de vorige opschoondag ervaarde ik veel gezelligheid, verbinding en vooral een voldaan gevoel! Het was echt rustgevend om te doen en het gevoel dat je kan bijdragen aan de oplossing in plaats van het probleem."

Rapen is rustgevend

Aan NLdoet doen zaterdag 29 mei veel mensen mee. Velen stropen die dag hun mouwen op en helpen met diverse klussen, daar waar nodig is. De Andijkse Anoek (25) plaatste een oproep op Facebook voor extra handen. "Er zijn meerdere fanatiekelingen die zich inzetten voor een schoon West-Friesland. Zij sloegen de handen ineen en toen ontstond het initiatief Schoon West-Friesland. Dit is een Facebookgroep waarin mensen elkaar motiveren om afval op te ruimen en tips delen."

De zeven West-Friese gemeenten zijn opgedeeld in allemaal deelinitiatieven. "Ik heb de actie in Wervershoof opgezet, omdat ik geïnspireerd raakte door Schoon West-Friesland en meer enthousiastelingen sluiten aan. Ik organiseer onder de naam Mientje Dribbel, zo ook de landelijke opschoondag van 20 maart. Toen was de jongste deelnemer een 8 jaar en de oudste in de 70. Iedereen kan dus meedoen aan dit initiatief", zegt Anoek enthousiast.

Samen opruimen

Voor velen is zwerfvuil een doorn in het oog. Waarom gooit men troep op straat en neemt dat niet mee naar huis? Voor veel mensen hoofdpijnvragen. Is het pure gemakzucht? Of denken dat een ander het wel opruimt? "Ik word verdrietig van al dat vuil op straat", vertelt Anoek, "maar onderneem liever actie en draag bij aan de oplossing dan dat ik bij de pakken neerzit. Het is, denk ik, vaak onwetendheid, maar ook een bepaalde hardheid waarin we leven richting onszelf, elkaar en de natuur. Door samen afval op te ruimen, maken we elkaar ervan bewust dat we hier mogen leven op de aarde, die ons voorziet in alles wat we nodig hebben. Voedsel, zuurstof, water, materialen om huizen te bouwen, enzovoort. Door afval op te ruimen en het gesprek hierover aan te gaan, worden mensen zich hier soms ineens bewust van. Als we beter voor onszelf zorgen, vanuit zelfliefde, voel je dit ook steeds meer voor de aarde."

Opruimen in de eigen buurt maakt de wereld een beetje mooier. "Het heeft iets onbaatzuchtigs; iets doen voor een ander, of voor de wereld, zonder dat je er perse iets voor terugkrijgt. Ik geloof heel erg in wie goed doet, goed ontmoet. Wat je geeft, krijg je terug. Daarbij is het fijn om mensen te verbinden en om je samen in te zetten voor een gezamenlijk doel. We motiveren en inspireren elkaar. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Bovendien vonden we het rustgevend en mindfull om te doen. Je vergeet even alle drukte van de dag en gaat helemaal op in de natuur. Je gedachten worden steeds stiller en je ervaart een gevoel van innerlijke rust en vrede."

Verzamelen

Anoek vindt: goed voorbeeld, doet volgen. "Wacht niet tot een ander iets doet. Wat kan je zelf doen om bij te dragen aan de oplossing? Daarom is iedereen van harte welkom. Wie dat niet geheel zelfstandig kan, is welkom met een ouder of begeleider. Samen is tenslotte leuker dan alleen. Kom zaterdag 29 mei en verzamel met zijn allen om 10.00 uur voor Schouten Optiek, aan De Hoek in Wervershoof. Om het vuil te rapen krijgen de vrijwilligers een vuilniszak, handschoenen, een grijper, een ring om de vuilniszak in te dragen en veiligheid hesjes. Dit wordt verzorgd door de gemeente Medemblik. Om 12.00 uur levert iedereen het afval en de materialen weer in." Wie mee wil helpen kan zich aanmelden. Stuur een e-mail naar mientjedribbel@hotmail.com.

Ook in Medemblik

Veel vrijwilligers van Medemblik-Stad Schoon doen ook mee aan de opschoondag. Kees Bouman, lid van de groep, laat weten: "Het zou mooi zijn als we met zoveel mogelijk mensen de stad en de buitenwijken schoonmaken. Jong en oud kan meedoen, een hesje aan, gewapend met een knijper en vuilniszak en starten maar. Wij verdelen de stad in wijken en dan gaan we in groepjes aan het werk. De beloning is een schoon milieu. Wie wil meedoen, kan zich aanmelden via Facebook: Medemblik-Stad Schoon of stuur een berichtje via whatsapp 0614873000. Hopelijk komen er veel reacties."


Weg met die zooi!