Frans aan de slag.
Frans aan de slag. (Foto: aangeleverd)

Frans zorgt voor Groene Kerkje

In de jaren zeventig redden betrokken Lambertschagers hun eeuwenoude Groene Kerkje van de sloopkogel. Frans Groen is beheerder, met een team van vrijwilligers zorgt hij ervoor dat de kerk netjes wordt onderhouden en dat culturele evenementen in de kerk vlekkeloos verlopen. "Als er geen vrijwilligers zijn, kan het kerkje wel sluiten."

Het Groene Kerkje is gebouwd in 1395 als Nederlands hervormde kerk voor de inwoners van Lambertschaag. Maar eind jaren vijftig raakte de kerk in onbruik, mensen gingen naar buurdorp Abbekerk. "In de leegstaande kerk werden toen door de gemeente wat activiteiten georganiseerd, maar dat liep niet echt", vertelt Frans. "Het gebouw werd slechter. Totdat een groep mensen in het dorp een stichting oprichtten om de kerk te redden. In 1980 was de restauratie gereed en nu is het Groene Kerkje een cultureel gebouw."

Taken

In de kerk wordt getrouwd, concerten gegeven en het erfgoed wordt zorgvuldig onderhouden. "Allemaal vrijwilligerswerk. Nu is een timmerman bezig met het restaureren van een oude kerkbank die door de bonte knaagkever is aangetast. De grote renovaties besteden we uit. Gelukkig krijgen we daar subsidie voor, zodat we dat eens in de zoveel jaar financieel kunnen rondbreien. Maar de reparatie van afbrokkelend stucwerk en kleine schilderklussen in de kerk doen we zoveel mogelijk zelf. Op deze manier blijft het Groene Kerkje bestaan.

Spinrag in de toren

Speciaal voor het NLdoet- weekend heeft Frans wat opruim- en schoonmaakklussen bewaard. "Spinrag weghalen bijvoorbeeld, want dat duikt overal op. De vloer moet worden geschrobd, ramen gelapt en de tuin heeft aandacht nodig. Nieuwe vrijwilligers die willen klussen of schoonmaken zijn het hele jaar welkom. We werken met een groep enthousiaste mensen, maar af en toe stoppen er ook mensen. Het werk blijft hetzelfde, dus extra hulp blijft nodig. Zo blijft het beeldbepalende kerkje bewaard voor de toekomst, want dat is het doel. Lambertschaag zonder het torentje van het Groene Kerkje? Dat kan écht niet."

Wil jij ook ‘es gewoon vrijwillig doen'? Laat het Vrijwilligerspunt Westfriesland weten door een mail te sturen naar info@vrijwilligerspunt.com of te bellen naar 0229-216499.