Stasja Köhler thuis in Broek in Waterland..
Stasja Köhler thuis in Broek in Waterland.. (Foto: aangeleverd)

"Goed rapport, maar schandalig dat trainers nog steeds duiken"

REGIO - Stasja Köhler is tevreden over het onlangs gepresenteerde rapport naar aanleiding van grensoverschrijdend gedrag van turntrainers. Desondanks ergert ze zich nog steeds aan het wegduiken van de hoofdrolspelers.

Oud-topturnster Stasja Köhler deed met succes een boekje open over methodes

Ja, het onderzoek geeft aan dat zij en de andere turnsters, die het balletje destijds aan het rollen hebben gebracht, terecht op de barricaden zijn geklommen. Maar dat de trainers in kwestie nog steeds hun handen in onschuld wassen, vindt de ex-topturnster uit Broek in Waterland schandalig.

Boetekleed aan

Pas nadat het rapport bloot legde wat er allemaal mis is gegaan, trok Monique Kempff, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), het boetekleed aan. ,,Sorry. Ik bied mijn excuses aan”, liet ze tijdens de presentatie van het vernietigende rapport onder de toepasselijke titel 'Ongelijke leggers' weten aan de vele slachtoffers van mentale en fysieke mishandeling. "Goed dat het gebeurt, maar wel erg laat", vindt Stasja Köhler. "Te lang is voorbij gegaan aan het leed dat alle jonge turnsters is aangedaan. Ik ben daar nog steeds boos over.”

Onderzoek

Vanaf september vorig jaar deden juriste Marjan Olfers en Anton van Wijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de gymsport in opdracht van de KNGU en gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Niet veel later bekende de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman, toevallig ook degene die Stasja Köhler vanaf elfde tot veertiende jaar heeft begeleid, dat hij jarenlang jonge turnsters tijdens trainingen had mishandeld en vernederd. Dat leidde tot een storm van verklaringen van Nederlandse oud-turnsters waarbij ook andere coaches werden beschuldigd. Een aantal turnsters sprak al eerder over wantoestanden. Het waren Stasja Köhler en Simone Heitinga die naar aanleiding van het trainersgedrag het boek 'De onvrije oefening' schreven. Het boek had een gigantisch sneeuwbaleffect tot gevolg.

Köhler heeft nooit spijt gehad van de zevenmijls stappen die ze heeft gezet, en die ertoe leidden dat de stormbal in turnend Nederland werd gehesen. "Beltman paste hardhandige methodes toe, vernederde ons tot op het bot, schold ons geregeld uit, beulde ons af en bespuugde ons zelfs. Uiteindelijk ben ik gestopt omdat ik zwaar geblesseerd raakte aan mijn heup.”

Slapjanus

Ergerlijk vindt ze het dat Beltman zich altijd op de vlakte heeft gehouden. "We zijn in 2013 speciaal naar Canada gegaan, waar hij destijds trainer was, om met hem te praten over het verleden. Simone Heitinga (mede-auteur De onvrije oefening, red.) en ik wilden van hem weten hoe hij het beleefd heeft. En of hij bewust is van het feit dat heel veel turnsters door zijn methodes niet of nauwelijks kunnen meedraaien in de samenleving. Die zijn gebroken! Het enige wat hij zei was dat hij het zich allemaal niet kon herinneren. Wat een slapjanus ben je dan", zegt de strijdvaardige oud-topsportster mede namens vele andere slachtoffers. Slachtoffers met wie ze nog regelmatig contact heeft. "Er zitten echt meiden bij die er nog steeds helemaal doorheen zitten, die een inzinking nabij zijn. Maar ja, samen zijn we sterk. We hebben met afgesproken dat we elkaar blijven vasthouden. En we blijven standvastig."

Dat het allemaal onder de Nederlandse vlag is gebeurd, doet Köhler veel pijn. "Ik verwijt het de mensen die er jaren lang, tegen beter weten, niks aan gedaan hebben. Het gebeurde en kon gewoon doorgaan. Wat denk je dat het met je doet als je in een groepje jonge meiden van je trainer afgezeken werden omdat je twee gram te zwaar was? Of dat je hoort dat je niks waard bent?

Professioneler

Hoe denkt ze over de huidige turnsters binnen het TeamNL? "Het is allemaal wel professioneler geregeld voor die meiden, maar de groep eronder heeft er nog steeds mee te maken. Ik hoop dat wij uiteindelijk het bommetje niet voor niks hebben gegooid en dat de bond nu eindelijk eens doorpakt om een einde te maken aan dit soort misstanden. Wat wij hebben meegemaakt mag echt nooit meer voorkomen”.

Erkenning

Uiteindelijk is die erkenning er door middel van het onderzoek wel gekomen. Tot geruststelling van de oud-topsportturnsters.


JOHN BONTJE

Het bewuste boek.