Toevallig

In deze coronatijden is het vooral voor de reis- en toeristenbranche niet eenvoudig om te overleven. De versoepelingen bieden de ‘gewone’ mens wellicht wat meer ruimte, maar de toerist voelt zich nog immer beknot in de mogelijkheden.

70% van de omzet in de toeristische sector is van inwoners binnen straal van 30 kilometer

Dat was althans mijn beeld over die branche. Totdat ik – geheel toevallig – bleef steken bij een uitzending van RTV Purmerend. In die uitzending – Ondernemend Purmerend – genaamd, zag en hoorde ik de directeur van het Bureau Toerisme Laag Holland.


Weinig in het laadje

Zij vertelde de kijkers dat maar liefst 70 procent van de omzet die de toeristische- c.q. recreatieve sector afkomstig is van de inwoners uit de regio binnen een straal van 30 kilometer. Met andere woorden: Chinezen, Amerikanen, Brazilianen en alle andere toeristen van ver, brengen relatief weinig in het laadje, terwijl u, ik en onze buren juist zorgen voor niet minder dan 70 procent van de omzet.


Dat geeft te denken. Waarom veel geld stoppen in reclame voor de regio in het buitenland? Waarom dure, meestal vertaalde folders maken voor mensen uit ‘Verweggistan’, terwijl wij zelf graag willen weten waar we de leuke dingen kunnen doen, zonder er ver voor te hoeven reizen.

Investeer vooral veel geld in de profilering van de regio, die doet de kassa rinkelen

Toerisme en recreatie zijn economische factoren van belang. Nu uit onderzoek blijkt – aldus de directeur van het Bureau Toerisme – dat de binnenlandse toerist, en dan vooral die van heel dichtbij, het meeste oplevert, zou ik het – stel dat ik gemeentebestuurder was - wel weten. Ik zou vooral in de profilering van de regio onder die doelgroep veel geld investeren, domweg omdat die de kassa doet rinkelen.

Footprint

Bijkomend voordeel – en bepaald niet onbelangrijk – is dat de toerist van dichtbij een veel minder grote ‘footprint’ achterlaat dan die Chinees, Amerikaan of Indiër.

Mijn advies is om de programmering wat meer onder aandacht van de kijker te brengen

Tenslotte: zoals het Bureau toerisme haar best doet om de regio onder de aandacht te brengen van de toerist, zou ik RTV Purmerend willen adviseren de programmering meer onder de aandacht te brengen van de kijker.

Alleraardigst

Nu bleef ik toevallig hangen bij een alleraardigst programma, maar dat was toeval.