Tim Burgers bij de zonneauto met leerlingen van Het Parelhof.
Tim Burgers bij de zonneauto met leerlingen van Het Parelhof. (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Tim Burgers showt zonneauto op oude school

PURMEREND - Vandaag kreeg basisschool Het Parelhof in Purmer-Noord bezoek van het Vattenfall Solar Team. Tim Burgers, die vroeger zelf op deze basisschool zat, gaf leerlingen uitleg over het bouwen van zonneauto’s en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek. Natuurlijk had hij een echte zonneauto meegenomen: kampioensracer Nuna Phoenix.

Tim Burgers legt aan de kinderen uit hoe Nuna Phoenix werkt. Met deze auto werd het Vattenfall Solar Team wereldkampioen in Australië en Zuid-Afrika. Vorig jaar reden ze er een wereldrecord mee. “Toen ik zelf in groep acht zat zag ik het Vattenfall Solar Team op het Jeugdjournaal. Nu ben ik zelf lid van het team. Ik wil graag jongeren inspireren om het belang in te zien van een fossielvrij leven. Natuurlijk is het extra leuk om dit te doen op je eigen basisschool.”

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Daarmee doen ze mee aan races zoals het WK zonneracen in Australië. Tim is Technisch Manager, wat betekent dat hij er voor moet zorgen dat alle technische onderdelen bij elkaar passen en dat de auto op tijd en binnen budget af komt. Zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek komt daarbij goed van pas.

Samenwerken

Tijdens het bezoek legde Stijn uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de kinderen de kans om de meegebrachte zonneracer Nuna Phoenix van dichtbij te bekijken. De leerlingen reageerden enthousiast op de komst van het bekende zonneraceteam.

Claire Schipper, onderwijzeres op Het Parelhof: “Dat het team hier is vind ik super bijzonder. De zonneauto is het levende bewijs van duurzaamheid, techniek en teamwork. Daarnaast is natuurlijk onwijs gaaf dat Tim hier op school heeft gezeten.”

Dit jaar organiseert het team een ontwerpwedstrijd waarbij leerlingen van basisscholen een ontwerp kunnen maken voor een racehelm. De beste vier inzendingen worden daadwerkelijk uitgevoerd wat inhoudt dat de coureurs de helm dragen tijdens de race.

7x wereldkampioen

De Bridgestone World Solar Challenge geldt als het WK zonneracen. De race in Australië wordt om het jaar gehouden en teams uit de hele wereld verschijnen met zelfgebouwde zonneauto's aan de start. De 3000 kilometer lange route voert dwars door de Australische outback. Het Vattenfall Solar Team werd al zeven keer kampioen. Vanwege Covid-19 is de race dit jaar afgelast. Verschillende teams zoeken gezamenlijk naar een alternatief.