Vaccineren is het echte antwoord

Langzamerhand komt er zicht op het einde van de coronacrisis. Een crisis die zich al zo lang voordoet en die inmiddels zoveel gevolgen heeft.

Ik noem de sluitingen van horeca en winkels. Scholen en sportaccommodaties die dicht moesten evenals bioscopen en theaters. Bedrijven en instellingen die heel anders moeten werken. De gevolgen zijn financieel voelbaar maar leiden ook tot eenzaamheid en onzekerheid. De sociale consequenties zullen nog lang voelbaar zijn in gezinnen, bij ondernemers en bij verenigingen.

Het virus heeft talloze mensen besmet met alle gevolgen van dien voor de zorg. In Purmerend zijn meer dan 80 mensen overleden aan de effecten van het virus. Wat een verdriet zal dit geven bij de nabestaanden! Vele mannen en vrouwen, ook relatief jonge mensen, worstelen om de naweeën van het virus te boven te komen. Tegen de achtergrond van zoveel bekende feiten begrijp ik mensen niet die het virus ontkennen of als een griepje beschouwen, al staat het natuurlijk een ieder vrij een eigen mening te hebben. Ik was al overtuigd van de ernst van de zaak, maar na een bezoek aan het Dijklander Ziekenhuis wist ik het helemaal zeker: het virus moet zo goed mogelijk bestreden worden.

Zolang vaccineren niet mogelijk is, luidt het devies: testen bij twijfel en ook bij lichte klachten. Dit gebeurt vaak wel maar helaas lang niet altijd. Dit is jammer want daardoor blijven de besmettingen opspelen. Het echte antwoord is natuurlijk vaccineren. Steeds meer mensen hebben een prik gekregen. Vaak in sporthal De Beuk bij de GGD, waar de aanpak voortreffelijk georganiseerd is. Ook zijn vele mensen inmiddels gevaccineerd via hun huisarts.

Er is geen twijfel dat alle goedgekeurde vaccins werken, ongeacht het merk. Daarbij moeten wij onze ogen niet sluiten voor mogelijke bijwerkingen, maar de kans daarop is uiterst klein. Elk medicijn en elk vaccin kan bijwerkingen hebben. Kijk maar eens op de bijsluiters van die geneesmiddelen. Risico’s zijn er altijd in het leven. Een verre vliegreis, het gebruik van de anticonceptiepil of zelfs het deelnemen aan het verkeer levert meer risico’s op. Tegen de achtergrond van het ziektebeeld dat corona kan veroorzaken: waar hebben wij het over?

Een oudere buurman van mij twijfelde over het vaccineren. Hij heeft het toch gedaan. Hij zegt dat dit hem achteraf veel rust en het gevoel van vrijheid heeft gegeven. Ook in de contacten met anderen, onder wie zijn kinderen en kleinkinderen.