De kinderen van Henry en Lian werken keihard mee. Van links naar rechts Wessel, Maike en Jasper.
De kinderen van Henry en Lian werken keihard mee. Van links naar rechts Wessel, Maike en Jasper. (Foto: Evert Ruis)

Dé ultieme smaak is koning bij fruitteeltbedrijf De Proeftuin

NOORDBEEMSTER - De Proeftuin aan de Oostdijk 4 in Noordbeemster, nagenoeg op de grens van Oosthuizen, verkoopt fruit aan de veiling en direct aan de consument. Het bedrijf wordt geleid door Henry en Lian van Rooijen en verdient dankzij de extra inspanningen van de kinderen Wessel, Maike en Jasper het predicaat familiebedrijf. Het feit dat de vader van Henry hier tot 1985 heeft gewerkt als bedrijfsleider van het toenmalige proefbedrijf voor fruittelers voorziet die term van extra lading. 

Familie Van Rooijen weet waar Abraham de mosterd haalt

De Van Rooijens zijn apetrots op hun bedrijf. Terecht, zo blijkt tijdens een rondleiding over het 7 hectare grote perceel. Appels, peren, pruimen, kersen en tomaten. En niet één maar in alle gevallen verschillende soorten staan in volle of halve wasdom te pronken aan de bomen. In enkele gevallen zijn ze nog lang niet rijp, hetgeen natuurlijk te maken heeft met de tijd van het jaar. Momenteel en zeker tot half augustus is het kersentijd en dat betekent dat er uitbundig geplukt wordt. Niet één maar ook hier verschillende soorten. Het is een lust voor het oog en voor de smaakpapillen, want als je praat over kersen dan weten ze bij De Proeftuin waar Abraham de mosterd haalt.

Elstar, Junami, Welland en Goudreinet, zoete stoofappels, bij het familiebedrijf hangen ze aan de bomen. Net als diverse soorten peren waaronder Doyéne de Comice en de Conference, volgens de eigenaar een van de lekkerste en meest geliefde soorten. Wat pruimen betreft heeft De Proeftuin in Opal en Reine Victoria grote aanraders. 

Dan hebben we het nog niet over de producten die De Proeftuin van externe kleinere telers, voornamelijk uit deze regio, betrekt om de boerderijwinkel van een veelzijdig aanbod te voorzien. "De winkel is een aanvulling op wat we doen, is alleen op zaterdag open en in de loop der jaren enorm gegroeid. Klanten uit de hele regio komen hier naartoe om fruit, groente en allerlei nevenproducten te kopen. Daar zijn we heel druk mee. Leuke bijkomstigheid is dat medewerker Marcel, die inmiddels 13 jaar bij de Van Rooijens werkt, hier een grote rol in speelt.

Tussen de bedrijven door vertelt Henry een anekdote die rechtstreeks verband houdt met de Volendammer kermis. "We hebben sowieso veel klanten uit Volendam, maar extra grappig is dat ze enkele weken voor de kermis al vragen of we al kermisperen hebben. Dat zijn onze Triumph handperen, die zo'n beetje in deze periode rijp zijn. Die heten in Volendam dus kermisperen", lacht Henry. 

De Proeftuin verbouwt en teelt op een duurzame en voor het milieu vriendelijke wijze. Om het plukken te vergemakkelijken heeft de familie sommige perenbomen in een V-vorm laten groeien. "Zo kunnen we met de kar simpel tussen de bomen door en hoeven we niet te bukken om de peren uit de bomen te halen", legt Van Rooijen uit.


De boerderijwinkel van De Proeftuin is elke zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur open. Bestellen kan vooraf door een mail te sturen naar deproeftuin@hotmail.com Vervolgens worden de producten klaargezet en kan de klant ze op zaterdag ophalen en betalen.

De kersen worden met gevoel geplukt, in dit geval door Maike.