Bij een inundatie zet men opzettelijk een gebied onder water als verdediging tegen de vijand.
Bij een inundatie zet men opzettelijk een gebied onder water als verdediging tegen de vijand. (Foto: aangeleverd)

Ontdek inundatieroute vanaf de fiets

BEEMSTER - Bij de aanleg van de Stelling van Amsterdam zijn er onder andere vijf forten in Beemster gebouwd. Herkenbaar als heuvels in het vlakke polderlandschap. Beemster maakte daarbij ook deel uit van het bijbehorende inundatieplan. Bij een inundatie zet men opzettelijk een gebied onder water als verdediging tegen de vijand.

De digitale Inundatieroute voert langs de forten, de inundatiesluis en over de wegen in Beemster die bij inundatie als komkering moesten dienen, zoals dit in het ontwerp van De Stelling van Amsterdam (1880-1920) is opgenomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Beemster tweemaal geïnundeerd.

Stap op je fiets en ontdek de Inundatieroute. Naast de digitale route ontvang je twee sapjes van onze BeemSTER Eerlijk & Heerlijk, het Route.nl boekje met fiets- en wandelroutes in Laag Holland en het boekje Fiets- en wandelroutes langs de Stelling van Amsterdam. Het pakket is verkrijgbaar voor € 10,- op de webshop van www.visitbeemster.nl/shop/ of bij Bezoekerscentrum Beemster, Middenweg 185 in Middenbeemster. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag 10.30 tot 13.30 uur.

Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster met het predicaat werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam loopt voor een deel door De Beemster.