Slot Waterlands Orgelfestijn in Edam

REGIO - Op woensdag 11 augustus is in de Grote Kerk van Edam het vijfde en laatste concert van dit jaar in het kader van het 'Waterlands Orgelfestijn'. Aanvang 20.00 uur. Dit door de Stichting Orgelkring Waterland georganiseerde festijn keert jaarlijks terug. De stichting wil hiermee de orgels in de regio Waterland onder de aandacht brengen en houden voor een zo groot mogelijk publiek. 

Matthias Havinga bespeelt het orgel. Havinga studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het conservatorium te Amsterdam. Thans is hij daar zelf hoofdvakdocent. Hij is organist-titulair van de Ronde Lutherse Koepelkerk in Amsterdam, alsmede liturgisch organist in de Oude Kerk. Als concertorganist speelt hij niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Amerika. Daarnaast maakte hij verschillende CD-opnamen. 

Zijn repertoire bevat de gehele breedte van de orgelgeschiedenis. Hij speelt niet alleen solo, maar ook samen met andere musici of met koor en orkest. De naam ‘Sweelinck’ komt dit jaar op bijna ieder programma van de zomerserie voor. Het is immers 400 jaar geleden dat deze Amsterdamse organist en componist overleed. Gezien Sweelincks betekenis voor de ontwikkeling van de muziek is het nu dan ook een goed jaar om veel aandacht te besteden aan deze grootmeester. 


Op het programma van deze avond ‘Reis door Europa met Sweelinck’ staan niet alleen verschillende werken van hem, maar ook van tijdgenoten uit Vlaanderen, Engeland, Spanje en Italië. Zoals Cornet, Preston, Correa d’Arrauxo en Gabrieli. Het is muziek die zich perfect laat vertolken op het Edamse orgel.