Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Veiligheidscontroles op bedrijventerreinen

PURMEREND/BEEMSTER - Illegale bewoning in een aantal bedrijfspanden, een hennepstekkerij (rond de 1800 stekken) en ongewenste situaties bij het garagepark in de Baanstee Noord die nog nader worden onderzocht: Dit alles werd aangetroffen tijdens een integrale veiligheidscontrole in een aantal panden van de bedrijventerreinen Baanstee en De Koog in Purmerend vorige week. De actie was een samenwerking van de gemeente (bouw- en milieu-inspectie), sociale recherche, politie en douane.

Ook op een aantal adressen in de Beemster vond die dag de controle plaats, een samenwerking van de gemeente, politie en de Omgevingsdienst IJmond. Op een aantal adressen daar bleek sprake van illegale bewoning. Ook werd een situatie aangetroffen die nader wordt onderzocht.

Vanwege de huidige Covid-maatregelen is de controle kleinschalig en uitgevoerd bij een beperkt aantal panden. Afstemming met partners zoals belastingdienst, Liander, vreemdelingendienst en arbeidsinspectie vond tussentijds plaats. Doel van de controle is om de situatie in de panden in beeld te krijgen en eventuele onrechtmatige activiteiten (ondermijning) tegen te gaan. Met deze controle geeft de gemeente een duidelijk signaal af dat ondermijnende activiteiten niet worden getolereerd.

Illegale activiteiten

Er is gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving. De controle richtte zich op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo is gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd. De panden zijn ook onderzocht op illegale activiteiten, zoals illegale bewoning, autocriminaliteit, milieudelicten of drugsdelicten.

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl.

Ondermijning is een gemeentegrens overstijgend fenomeen dat vraagt om een integrale aanpak. De partijen willen samen komen tot een samenhangende en effectieve aanpak van ondermijning in Noord-Holland.

Afbeelding