De vooraf zo bewierookte wijk Klein Where.
De vooraf zo bewierookte wijk Klein Where. (Foto: Sanne Hulskramer)

Regelmatig wateroverlast in Klein Where

PURMEREND - Bewoners van de zo bewierookte wijk Klein Where, nota bene vooraf uitgeroepen tot duurzame gebiedsontwikkelingswijk, zijn de wateroverlast helemaal zat. Zij noemen hun droomwijk nu al 'een prachtig verhaal op papier maar in werkelijkheid één grote mislukking.' De reden? Er blijken veel verborgen gebreken te zijn. Voor de bewoners een drama.

Een aantal van hen, woonachtig in fase 1 en 2, hebben advocaten in de hand genomen of rechtsbijstandverzekeringen geraadpleegd. "Het ergste is dat we door de BAM, die hier allemaal voor verantwoordelijk is, niet serieus genomen worden", aldus Sanne Hulskramer, die sinds 2019 een huis in fase 2 bewoont.

Volgens de bewoners deugt het opvangsysteem voor het regenwater van geen kant. Zij kwalificeren deze als een wassen neus. "De huizen hebben veel te weinig regenpijpen. Ook zijn de afvoeren veel te smal en hebben een rare constructie in de spouwmuur. Het regenwater spuit letterlijk uit de regenpijpen en badkuipen vol water stromen er door de tuin. Verzakkingen en sinkholes liggen op de loer, de wijk spoelt letterlijk weg", lucht ze haar hart.

Hopen op oplossing

Intussen heeft de gemeente Purmerend wel thuis gegeven. "Vanuit de gemeente is een bouwkundige aan het kijken wat er aan schort. We voelen ons door de gemeente wel gehoord. We hopen nu maar dat zij wel iets gedaan krijgen bij de BAM en dat er eindelijk een oplossing komt."

Het regenwater spuit aan alle kanten uit de regenpijpen.