Niet handig

‘Dat was niet handig’, waren de woorden van minister Hoekstra nadat hij met Sven Kramer was gaan schaatsen op de overdekte (en dus verboden) baan van Thialf. Of door die schaatspartij de rug van Kramer het begaf zullen we nooit weten, maar wel weten we nu dat de CDA-lijsttrekker het niet zo nauw neemt met de coronaregels. Hij reed letterlijk en figuurlijk een scheve schaats.

Vroeger zei men wel over katholieke mensen dat die konden liegen en bedriegen dat het een aard had, omdat zij immers altijd nog weer kon biechten. U zult van mij niet horen dat Hoekstra katholiek is, maar in zijn partij heeft men er toch een handje van om het met de regels niet zo nauw te nemen.

Eerst hadden we de altijd streng kijkende Ferd Grapperhaus (Justitie) die trouwde, een feestje gaf en zijn splinternieuwe schooonmoeder innig knuffelde. Weg Ferds’ geloofwaardigheid.

Vervolgens was er de gezag (?) inboezemende minister van Defensie, Ank Bijleveld die zich weinig gelegen liet liggen aan de oproep om kerkgang te mijden. Zij vond dat het moest kunnen en ging vroom ter kerke alsof er geen corona bestond. Op de website van Defensie las ik: “Defensie ondersteunt civiele autoriteiten in de strijd tegen COVID-19”. Hoe geloofwaardig is Bijleveld nog?

En tenslotte Wopke, de lijsttrekker, de schaatsenrijder, de man met de diepe zakken. Met zijn schaatsfeestje is hij voor mij toch een beetje door het ijs gezakt.

Lesje geleerd?

Hoekstra, Grapperhaus en Bijleveld. Drie CDA-ministers die in de fout gingen. Drie maal is scheeprecht, zeg je dan. Zouden ze nu hun lesje geleerd hebben. Ik waag het te betwijfelen. Over drie weken verkiezingen. Hebben ze al gebiecht, berouw getoond en beterschap beloofd? Ik houd ze in de gaten.