Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gids voor kinderen bij overlijden en rouw

PURMEREND – Het overlijden van een geliefd persoon is voor iedereen moeilijk, maar bij jonge kinderen komt daar vaak nog wat extra bij: ze begrijpen het niet goed. In veel situaties is het ook voor ouders lastig, zeker bij eigen verdriet, de kinderen daarbij te begeleiden. Reclameman Henry Wassink van ad86 bedacht daarom een concept dat kinderen een handvat geeft in die moeilijke weg van overlijden, begrafenis en daarna het omgaan met het verlies. Zo werd Mike geboren, het nijlpaard dat de dood van zijn vogelvriend Flippie onder ogen moet zien.

Mike komt in een mooi pakket: als knuffel, in een boekje dat alles uitlegt in begrijpelijke taal, en met een ‘Doe-boekje’ waarin de kinderen hun eigen herinneringen en ervaringen kwijt kunnen. “Kinderen moeten er een gevoel bij krijgen, maar er ook iets mee kunnen”, zegt Henry stellig. Hij put daarin uit eigen ervaring. “Ik merkte een paar jaar geleden hoe mijn kinderen, toen hun opa overleed, worstelden met vragen over de dood, over begrippen als crematie en ook met de vraag waar opa dan nu eigenlijk was. Ze konden het geen plek geven. Daarom begon ik met een eerste opzet van een boekje dat ze daarmee kon helpen. Het werd steeds meer aangescherpt en completer, tot het uiteindelijk dit hele pakket is geworden. Het boekje ‘Flippie is dood’ vertelt het verhaal van het overlijden van Flippie, wat er met Flippie gebeurt, het kistje, de begrafenis of crematie, het verdriet. Het hele proces wordt uitgelegd op een wijze die dicht bij de belevingswereld van een kind ligt.”


Het boekje zelf en het Doe-boekje kunnen voor bijvoorbeeld uitvaartverenigingen die het beschikbaar willen hebben voor kinderen, met eigen logo of huisstijl worden uitgevoerd, maar Henry hoopt dat ze ook in bibliotheken, in scholen en in winkels komen te liggen. “Omdat het kinderen niet alleen gevoel geeft bij wat er gebeurt, maar ook omdat ze er echt mee bezig kunnen zijn. Ook na de begrafenis, om hun eigen verdriet een plek te geven en hun vragen kwijt te kunnen. In gesprek met mijn zoontje destijds over waar je bent als je dood gaat vroeg ik hem waar hij dacht dat hij naartoe zou gaan als hij zelf dood zijn gaan, en hij antwoordde uiteindelijk; Dan ga ik eerst bij opa langs. Daarom is het Doe-boekje zo belangrijk.”


Meer weten? Stuur een mail naar info@ad68.nl.

Afbeelding
Afbeelding