Afbeelding
Nancy Bakker bij de 'verscounter'. (Foto: Rodi Media/NV)

Bij Moeders locatie voor Breidablick, biologisch en Beemster 'Boerenlogisch' producten

Vervolg voorpagina

Nancy woont al decennia in de Beemster maar was altijd onderweg voor haar werk in de mode en reorganisaties.Tijd maakte ze alleen voor de jeugd van SV Beemster, waarvan ze sinds 5 jaar voorzitter is en waar ze ruim tien jaar geleden het G-team oprichtte waarmee de bewoners van Breidablick onderdeel van de vereniging werden. Toen zij in 2019 haar bedrijf verkocht, en echt weer ‘landde' in haar dorp, wilde ze niet alleen het G-team weer oppakken, maar zocht ze naar andere manieren om zinvol bezig te zijn.

Bij moeder thuis

“Ik houd erg van koken en droomde ervan eens een eigen restaurant te beginnen”, vervolgt ze. “Niet chic en deftig, maar gewoon simpel, zoals je bij je moeder thuis eet. Waar iedereen met een bordje kan aanschuiven, voor leuke prijzen. Deze locatie trok me, ook omdat ik natuurlijk goede contacten had met de jongens van het G-team en Breidablick. Hier kwam alles eigenlijk samen.” Ze ging in gesprek met de manager omdat ze zoveel meer kansen en mogelijkheden zag voor de Kosterij. Er lag net een uitgewerkt businessplan klaar toen corona roet in het eten gooide. “September vorig jaar gingen ze weer open, toen ben ik gestart met 20 uur per week voor hen werken. Ik begon heel langzaam wat wijzigingen door te voeren en het assortiment uit te breiden, en per 1 februari huur ik nu van Breidablick het deel van de winkel van de Kosterij. En dat geheel in een zeer goede samenwerking waarin we over en weer veel voor elkaar betekenen.”

Prachtige producten

“Ons uitgangspunt is natuurlijk de producten van Breidablick en de Raphaelstichting. Er komen geweldige producten van alle locaties van die stichting. Er is bijvoorbeeld een bakkerij, een kruidentuin voor thee en verse kruiden, biologisch dynamische melk van de Dijkgratshoeve en binnenkort zelfs kwark en yoghurt van de Novalishoeve uit Texel. Dan hebben we natuurlijk het ruime aanbod biologische producten. En omdat er ook zoveel prachtige productie is in de Beemster wilde ik ook daar een verzamelpunt voor worden. Veel wordt geproduceerd op locaties die niet altijd open zijn of die wat verder weg liggen. Die kunnen nu hier verkocht gaan worden, dat is onze categorie Boerenlogisch. We groeien nog steeds maar hebben ook al heel veel, van de Valery aardappelen tot kaas van Kaasboerderij Groot en Geitenboer Rust, spruitjes van Vollebrecht, zeepjes van de Beemster Zeepfabriek, Beemster Knoflook en bier etc.” Ze loopt even naar een kastje en trekt daar ouderwetse geitenwollensokken uit. “Deze worden hier in het verzorgingstehuis gemaakt en blijken erg in trek te zijn”, lacht ze.

Mooie wisselwerking

Maar Breidablick biedt meer, wat zelfs leidt tot mooie samenwerkingen met lokale producenten. “Onze houtbewerkingsafdeling gaat nu mooie cadeaukistjes maken van pallets. Daarin kunnen mensen zelf Beemsterproducten verzamelen om cadeau te doen. Op de papierafdeling zijn mooie cadeaudoosjes gemaakt voor de Valery aardappelen, prachtig gestempeld. Zo pakken we hier meel in voor korenmolen De Nachtegaal en ook het snoep van Bram & Aagje, wat wij hier ook weer gaan verkopen. Dat is de wisselwerking waar ik naar op zoek ben. Je had moeten zien hoe trots onze bewoners waren toen we die doosjes langsbrachten bij Astrid Francis, ik kan dat niet in woorden uitdrukken. Zij vinden dit zo fijn om te doen omdat op die manier alles hier ook een beetje van hen is. Zij doen dat waar handmatig wat liefde moet worden toegevoegd. Als je ziet met hoeveel liefde ze die producten maken en inpakken… “, Nancy valt even stil. “Dat is zo mooi, niet te beschrijven. Ik wil heel graag dat iedereen hier zijn plekje heeft.”

Laagdrempelig dorpshuis

Nancy’s droom is de Kosterij als dorpshuis waar het hele dorp langs komt. “We zijn er voor iedereen. Heel laagdrempelig. Voor een euro of 8 heb je hier goed eten. Nu nog alleen afhalen maar na corona kun je hier gewoon lekker aanschuiven voor een ontbijtje, lunch of het avondeten. Hopelijk hebben we dan ook die grote gezellige keuken beneden. We bouwen alles heel langzaam en geleidelijk op, zonder dat iemand die hier al een tijd werkt er ongemakkelijk van wordt. En iedereen is welkom voor een praatje of een kopje koffie.” Ze raakt niet uitgepraat, over de plannen die er zijn. Voor een eigen ansichtkaartlijn met foto’s van de Beemster bijvoorbeeld. De kookboeken die mensen kunnen langsbrengen en waar dan in die week een gerecht uit wordt gekookt en gedeeld op de social media. Beemsterlingen die langs komen met hun eigen pannetje om te vullen. High teas. Nancy, enthousiast: “We hebben heerlijke thee uit eigen tuin, en prachtige theeserviezen gedoneerd door mensen uit de Beemster. Wat is er leuker dan er op die manier een echt feestje van te maken? We hebben zoveel trouwe klanten, en je moet hier elke keer weer terechtkomen in een warm bad!”

BeemSTER

Vorige week werd Bij Moeders toegevoegd aan de BeemSTERREN, in het leven geroepen door VISIT Beemster, als unieke, gastvrije locatie waar het verhaal van Beemster wordt verteld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding