Afbeelding
(Foto: )

Stappenplan voor een goede uitvaart

Rondom een uitvaart moet je van alles regelen. Het begint al direct na het overlijden met de huisarts. Wat moet je nog meer regelen?

Bel de huisarts als iemand is overleden. Hij of zij komt dan langs om een verklaring van overlijden af te geven. Overlijdt iemand in het ziekenhuis? Dan kan de behandelend arts ook deze verklaring afgeven. Je hebt de verklaring van overlijden nodig om aangifte bij de gemeente te doen en om de overledene te laten begraven of cremeren.

Wensen

Heeft de overledene zijn wensen kenbaar gemaakt aan nabestaanden, op papier of al besproken met een uitvaartondernemer? Had de overledene een uitvaartverzekering of een andere financiële regeling? Was de overledene lid van een uitvaartvereniging? Is er een testament of wilsbeschikking? Is er een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten? Als je niet weet of de overledene een verzekering had, of je kunt het polisblad niet vinden, dan kun je bij het Verbond van Verzekeraars een aanvraag indienen om een polis te zoeken. Het Verbond van Verzekeraars gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de overledene verzekerd was.


Neem contact op met een uitvaartverzorger. Bedenk of je een uitvaartondernemer wilt die is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaart. Neem de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen. Soms denken nabestaanden dat ze direct na het overlijden een uitvaartondernemer moeten bellen, maar dat is niet nodig. Vraag bij je uitvaartondernemers na of hij aangifte doet van het overlijden bij de gemeente. Daarvoor heeft hij de verklaring van overlijden van de arts nodig. Vraag om een ‘akte van overlijden’ aan de uitvaartverzorger. Je hebt deze nodig als je zaken moet regelen. Veel organisaties vragen om een kopie van de akte. Geef nooit de originele akte weg.


Als je de uitvaart door een uitvaartverzorger laat regelen, doet deze het meeste werk voor je. Maar denk ook na over wat je zelf wilt tijdens de uitvaart, zoals over muziek, foto's, wie wil er nog iets zeggen?

Inbrekers

Sommige inbrekers houden in de gaten wie er een uitvaart heeft en dus niet thuis is. Zet geen adresgegevens in een rouwadvertentie in de krant of op social media. Gebruik het adres van de uitvaartondernemer als correspondentieadres. Vraag mensen uit de buurt om op de dag van de uitvaart een oogje in het zeil te houden.

Sommige inbrekers houden in de gaten wie er een uitvaart heeft en dus niet thuis is.