Denice en Thomas tussen de boeken.
Denice en Thomas tussen de boeken. (Foto: Han Giskes)

Het begint te lopen bij Boekenkringloop

PURMEREND - "Wij proberen mensen op een betaalbare manier aan het lezen te krijgen". Dat zegt Denice, samen met haar partner Thomas verantwoordelijk voor de gang van zaken bij Boekenkringloop Purmerend. Momenteel gaat de deur alleen nog vier uurtjes op zaterdag open, maar na afgelopen week sluiten Denice en Thomas niet uit dat ze nog een dag in de week open gaan. "De start hier was rustig, maar na zaterdag liep het storm. Mensen moesten buiten op hun beurt wachten", aldus Denice.

Boeken, dvd’s, cd’s, spellen en puzzels voor maximaal €1,50. En als je deze bij de Boekenkringloop inlevert, omdat je ze niet meer luistert of inkijkt, is er mogelijkheid om - na beoordeling van de staat waarin ze verkeren- een of meerdere tegoedbonnen te krijgen. "Het is natuurlijk niet een-op-een, maar als men bijvoorbeeld een doos boeken komt brengen, krijgen ze daar een of meer bonnen voor terug. En die kunnen ze weer bij ons gebruiken. Of weggeven aan mensen of instanties die dat heel goed kunnen gebruiken."

Óngeveer twee jaar geleden besloot Denice een online boekenwinkeltje op te zetten. "Dat liep best aardig, maar op een gegeven moment kreeg ik zoveel aanbod dat het vanuit huis niet meer wenselijk was. Toen besloot ik de ingebrachte boeken op te sparen. Via het werk van Thomas konden we dit pand kopen. Helaas kwam Corona om de hoek kijken. We zijn nu pas enkele maanden écht vanaf deze locatie actief."

Boekenkringloop Purmerend heeft ook een afhaalservice voor de grote partijen waar mensen vanaf willen. Deze worden door een vrijwilliger kosteloos opgehaald. De boeken, cd's, dvd's en puzzels moeten wel in goede staat zijn. Thomas voegt eraan toe: "Tenzij ze echt oud of juist schaars zijn, want dan willen we wel uitzonderingen maken."

De boekenkringloopwinkel begeeft zich ook nadrukkelijk op een breder sociaal-maatschappelijk terrein, getuige de gestes die gedaan zijn aan instanties zoals Buurtgezinnen en Humanitas. Deze instanties hebben inmiddels enkele tientallen tegoedbonnen in ontvangst mogen nemen.

Boekenkringloop Purmerend is gevestigd aan Impuls 149 in Baanstee-Oost en is vooralsnog alleen open op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Belangstellenden kunnen de Facebookpagina in de gaten houden. Of kijk op de website boekenkringlooppurmerend.nl