Slimme zet

Eind november kiezen Beemsterlingen en Purmerenders een nieuwe gemeenteraad. Vertrouwde gezichten verdwijnen, nieuwe gezic hten maken hun opwachting. Welke partij weet zich het beste te profileren en wordt de grote winnaar? Hoe gaat het nieuw te vormen College er uit zien? Komen ook daar nieuwe gezichten of gaat de (nieuwe) gemeente door met Kroese, Tijmstra, Hegger, Van Meekeren en Rotgans? Het zou zo maar kunnen.  

Veel partijen komen met nieuwe gezichten als lijsttrekker. Boer junior bij Leefbaar, Van der Weit bij de VVD, Lageveen bij de Stadspartij. Weliswaar zijn zij als raadslid verre van nieuw, maar wel als lijsttrekker. En dan is er ook nog D66. Die partij wordt in de gemeenteraad geleid door Patrick Blokzijl. Rustig, evenwichtig, doortastend en kritisch. Blokzijl stopt en treedt al eind september terug. Slimme zet. Zijn opvolger, Mark Intres is ook de lijsttrekker van die partij en krijgt op deze manier een mooi podium om zich nadrukkelijker te profileren. 

Wat voor Blokzijl geldt, geldt feitelijk voor alle gemeenteraadsleden en –bestuurders. In de huidige tijd staan zij 24/7 aan. Altijd en overal ben je raadslid of bestuurder. Niets blijft geheim, privé bestaat niet. De sociale media zijn een meedogenloos middel (of zo u wilt wapen). De politici kunnen het evenwel nooit iedereen naar de zin maken. De kritiek is veelal ongefundeerd, anoniem en weinig vleiend. Je moet er maar tegen kunnen.  

Laten we niet vergeten dat de politici er in beginsel zijn voor ons, voor de burgers, voor de samenleving. Zij doen naar eer en geweten hun werk. Dat er fouten worden gemaakt is onvermijdelijk, maar om hen dan neer te sabelen met niet onderbouwde stellingen en misplaatste opmerkingen … nee dat gaat me te ver. Het is te hopen dat Blokzijl straks terugkijkt op een mooie tijd als lokale politicus die er slaagde om zo nu en dan een steen op aarde te verleggen.