Lucky Demas achter de tafel met gedoneerde menstruatieproducten.
Lucky Demas achter de tafel met gedoneerde menstruatieproducten. ((Foto: aangeleverd))

Lucky Demas helpt (jonge) vrouwen met menstruatietasjes

Algemeen

PURMEREND - “Sinds ik een Facebookpagina heb aangemaakt merk ik dat er behoefte aan is. Ik zal niet zeggen dat het meteen storm loopt, maar dat heeft weer te maken met een zekere vorm van schaamte. Jonge meiden en moeders die het financieel niet zo breed hebben, maar wel al op jonger leeftijd te maken krijgen met ongesteld worden, kunnen niet of heel moeilijk middelen als maandverband, tampons of andere benodigdheden kopen. Hen wil ik graag helpen met het gratis beschikbaar stellen van menstruatietasjes.”

De 26-jarige Lucky Demas uit Purmerend heeft een missie. En die strekt duidelijk verder dan het op eigen houtje oplossen van de groeiende armoede die jonge meiden vanaf pakweg 12 jaar, (jonge) moeders en niet in de laatste plaats gezinnen waar deze vrouwen deel van uitmaken, treft. “Het is best wel een groot ding in Nederland. We beseffen dat te weinig. Ik zou graag willen dat ook gemeenten geld vrij maken om deze mensen te helpen. Heb ik wel enkele keren geprobeerd, maar tot nu toe zonder resultaat”, vertelt Lucky, die in het dagelijks werkzaam is als objectleider schoonmaak.

Zeeman afhaalpunt

Enige tijd geleden benaderde ze de bedrijfsleidster van Zeeman aan het Gildeplein in Purmerend. “Ik stuurde via Facebook een berichtje en zij beantwoordde dit met: kom eens langs en leg je plan maar voor. Dat heb ik gedaan en sinds kort is Zeeman in Purmer-Noord ook afhaalpunt voor een menstruatietasje.”

Da Vinci en Clusius

Om het besef in de maatschappij nog groter te maken nam Lucky ook contact op met het Da Vinci College en Clusius College. Met succes, want beide scholen reageerden positief op haar inspanningen. “Scholen hebben dagelijks te maken met leerlingen en hun families die financieel in zwaar weer zitten of zelfs onder bewindvoering zijn gesteld. Ik denk dat wij niet half weten hoeveel armoede er heerst. Ik wil mensen graag helpen en was al een tijdje aan het nadenken in welke vorm dat het beste zou kunnen. Om middelen bij menstruatie te kopen ben je al gauw 15 euro kwijt. Er zijn heel veel mensen en gezinnen die dat niet kunnen bekostigen. Dan wil ik best de aanjager zijn om voor hen iets te betekenen.”

Lucky Demas stelt zich voor dat er mensen zijn die maandverband, tampons en andere middelen willen doneren. Zij kunnen zich bij haar melden door een e-mail te sturen naar l.r.demas@outlook.com Reageren op de Facebookpagina menstruatietasjes kan ook.