Isa uit groep 8 laat trots haar zelfgemaakte vogelvoerhuisje zien
Isa uit groep 8 laat trots haar zelfgemaakte vogelvoerhuisje zien (Foto: Purmerendse ScholenGroep)

'Een hoofd vol indrukken ...': Een meeloopdag op SG Gerrit Rietveld

PURMEREND - Kinderen in groep 8 staan voor een nieuwe fase; volgend jaar gaan ze naar de middelbare school. Maar het kiezen van de juiste school is niet eenvoudig. Welke school past het best bij je? Dat kun je op verschillende manieren ontdekken. Bekijk de website van een school, ga kijken bij een open huis, volg de school op social media en lees de brochures. Maar er is één manier waarbij een kind zelf het beste kan ervaren hoe het is op een school; een middag meelopen tijdens een meeloopdag. Op vmbo-school SG Gerrit Rietveld gaat dat zo:

Het is woensdag 17 november, half twee ’s middags. Zo’n 45 kinderen komen, lichtelijk nerveus, voor de allereerste keer naar wat misschien wel hun nieuwe school gaat worden. Bij de voordeur worden ze vriendelijk welkom geheten en verdeeld in drie groepen. Onder begeleiding van brugklasleerlingen van SG Gerrit Rietveld mogen ze vandaag aan drie lessen meedoen. “Je jas kun je hier ophangen”, wijst een jongen uit de eerste klas. Iedereen krijgt een tasje waar ze straks hun spulletjes in mee naar huis kunnen nemen.

Zet je pizza op Instagram

De eersteklasser neemt een groepje mee naar een grote keuken waar het heerlijk ruikt naar …. pizza! Er staan bakjes ingrediënten voor pizza klaar. En er staan ook twee photobooths. Docent Dienstverlening en Producten, meneer Koenis, legt uit wat er deze les gaat gebeuren. “We leren hier niet alleen iets te maken, maar we leren ook hoe we ons product kunnen promoten. Jullie gaan een heerlijke pizza bakken en mogen hem daarna zo mooi mogelijk op de foto zetten in de photobooth. Met die foto kunnen we de pizza promoten op bijvoorbeeld Instagram.” Een vlog maken mag ook. 

Een vlog maken mag ook

Na het handen wassen gaan de leerlingen aan de slag. Een bolletje deeg wordt plat gemaakt tot een bodem, waar tomatensaus, groenten en kaas overheen gaan. Na een paar minuten zijn de pizza’s klaar. Trots halen de kinderen hun pizza uit de oven. Nu kan hij op de foto. Hoe zorg je ervoor dat jouw pizza er op een foto ook lekker uit ziet? En wat is een goede foto voor Instagram? Daarna mogen ze de pizza natuurlijk opeten! 


Wie geduld heeft neemt de pizza mee naar huis op het mooie plankje dat iedereen krijgt. Het Instagramadres staat op het plankje, daar komen deze pizza’s straks misschien ook te staan. “Zijn er nog vragen?” vraagt meneer Koenis. “Hoeveel pauzes zijn er op deze school?”, wil een jongen weten. Het antwoord is drie en de onderbouw houdt op andere momenten pauze dan de bovenbouw.

Zelf een vogelvoerhuisje timmeren

De oudere leerlingen nemen de groep mee naar de volgende les; een techniekles. Iedereen krijgt meteen een stuk metaal in een hoekvorm uitgedeeld. Wat ze ermee moeten is nog een verrassing! De groep wandelt over de ruime techniekafdeling tussen auto’s en fietsen in een werkplaats, langs werkbanken en installatiepanelen door naar een technieklokaal. Techniekdocent meneer Griek geeft alle kinderen een klein houten plaatje waar hun eigen naam met laser al op gebrand staat. Daar is op deze school een heel mooi apparaat voor! 


Dan wordt duidelijk wat ze met dit naamplaatje en het metalen hoekje gaan maken; een vogelvoerhuisje. Oudere leerlingen staan weer klaar om hulp te bieden. Enthousiast wordt er getimmerd. Niet iedereen is even handig, maar dat maakt niet uit. Meneer Griek heeft voor iedereen tijd. Al snel staan de eerste huisjes klaar. Dat huisje gaat ook in het tasje mee naar huis. Dan is het tijd voor de derde en laatste les.

Vier landen bezoeken in een half uur

Mens en maatschappij, wat is dat voor vak? “Over twee minuten weet je het!” belooft meneer Van den Berg. “Pak je pen uit je tasje. Schrijf op het blad voor je zoveel mogelijk woorden als je het filmpje hebt gekeken. Dan weet je wat mens en maatschappij is.” Er wordt driftig geschreven op het papier. Is het aardrijkskunde? Is het geschiedenis? Het is een beetje een combinatie van alles. “Maar het lijkt ook op de spectrumbox op de basisschool”, vindt een leerling. 

Leuke en leerzame kennismaking

“Nu wordt het spannend! Jullie gaan naar verschillende landen toe in een paar minuten.” Hoe dat kan blijkt als een paar oudere leerlingen virtual reality-brillen uitdelen. Ze mogen om de beurt zo’n bril op en beschrijven wat ze zien. De anderen proberen zo te raden in welk land diegene met de bril op is. Op een wereldkaart wordt genoteerd in welke landen ze zijn geweest. “Ik zie een grote muur…. China!”, wordt er enthousiast geroepen. In de aula krijgen alle kinderen nog wat te drinken en wat lekkers. Met een hoofd vol indrukken en een tas vol met zelfgemaakte dingen kunnen ze terugkijken op een leuke en leerzame kennismaking met het SG Gerrit Rietveld.

Ook een middag meelopen?

Er komen nog vier meeloopdagen op SG Gerrit Rietveld. Meld je aan op de website: rietveld.psg.nl. Daar kun je ook vast rondkijken via de Online Open Dag. 

Open Huis

Het echte Open Huis is 26 januari, onder voorbehoud van coronamaatregelen.


Afbeelding