En nu verder

Gisteren, woensdag 24 november 2021 kozen wij – inwoners van Beemster en Purmerend – de leden van de nieuwe gemeenteraad. Oude en nieuwe gezichten die de komende vier jaar het door het college van Burgemeester en Wethouders te bepalen en uit te voeren beleid controleren.

Wethouders hebben te maken met hun eigen achterban die erop toeziet of de eigen wethouder het partijlied zingt

Ambitieus, enthousiast en vol goede voornemens zullen de raadsleden zich aan hun niet eenvoudige taak zetten. Teleurstellingen, heftige debatten, boze gezichten … ze horen er allemaal. Wat ook ongetwijfeld gaat gebeuren zijn onderlinge ruzies en wantrouwen. Wedden dat zich de komende tijd weer afsplitsingen en zetelroof zullen voordoen?

Belangrijk is nu de vorming van het nieuwe college. Wie worden de nieuwe wethouders? Hen wacht een zware taak. Wethouder worden is één, wethouder blijven is iets anders. Vorig jaar (in 2020 dus) zijn maar liefst 231 wethouders tijdelijk of definitief uit het college van burgemeesters en wethouders vertrokken of ten val gekomen. Het grootste deel kwam door een politieke vertrouwensbreuk tussen de wielen.


Een recordaantal wethouders haakte tijdelijk of definitief af omdat hun gezondheid hen in de steek liet en om redenen van persoonlijke aard, bijvoorbeeld omdat het wethouderschap te zwaar werd.

Purmerend mag best tevreden zijn dat in de afgelopen periode alle vijf wethouders de volle periode op hun post bleven. Een complimentje waard.


En dan is er nog de burgemeester. Sinds medio 2009 is mr. Don Bijl de voorzitter van het College. Geen gemakkelijke taak: sturing geven aan een gezelschap ‘toevallige’ bestuurders. Er is immers geen school of opleiding voor wethouders. Wethouder wordt je of wordt je niet. Wethouders hebben te maken met hun eigen achterban die erop toeziet of de eigen wethouder het partijlied zingt.


Hoe het college er uiteindelijk uit zal zien, ik wens ze op voorhand veel sterkte, succes en wijsheid toe

Daarnaast hebben wethouders rekening te houden met elkaar, met het coalitieakkoord waarin programmapunten staan die uitgevoerd dienen te worden. Bereid zijn tot compromissen, de ander ook iets gunnen en toch het eigen (partij)belang blijven dienen. Geen eenvoudige taak in een fusiegemeente met groeiambities.


Hoe het college er uiteindelijk uit zal zien, op voorhand wens ik de leden sterkte, wijsheid en succes toe.