Stelling zou 50% kleiner kunnen met zelfde hoeveelheid erin .
Stelling zou 50% kleiner kunnen met zelfde hoeveelheid erin . (Foto: Aart Tóth)

Supermarkt invloed op afvalberg

CASTRICUM - We gaan het allemaal merken in 2021, het nieuwe afvalbeleid en kostenberekening in de Buch-gemeenten. Worden consumenten straks gedwongen grotere afstanden af te leggen en meer gaan betalen om hun afval kwijt te raken? Veel hangt daarbij af van de hoeveelheid afval wat er in een container of vuilniszak past. Daarbij de ergernis van veel consumenten, de overbodige verpakkingen om producten en dan ook nog van verschillend materiaal. Een plasticfolie om een kartonnen doos, folie om paprika, komkommers. Grote dozen om kleine producten enzovoorts. De consument betaalt de eindrekening en de producenten verpakken er lustig op los. De consumentenbond maakt zich er terecht al jaren druk om.

door Aart Tóth

De overdaad aan verpakkingen zorgen dat de afvalcontainer of afvalzak snel vol is. Grootste voorbeeld daarin zijn de wasmiddelen en vaatwastabletten. Wasmiddelen zijn in poedervorm veelal verpakt in veel te grote dozen, om je het idee te geven dat je veel wasmiddel voor weinig geld krijgt. Er kan vaak een dubbele hoeveelheid in de doos, dus minstens de helft is ‘lucht'. Bij sommige producten blijkt het zelfs voor 75% lucht te zijn in de verpakkingen, volgens de Consumentenbond. Ook vloeibaar wasmiddel is meestal verpakt in ondoorzichtige plastic fles, waarvan ook zeker 30% lucht is. Vaatwastabletten spannen daarbij de kroon met 22 stuks in een doos waarin er zelf 80 in zouden passen. Daarbij ook nog een plastiekje er omheen. Niet alleen A-merken maken zich hieraan schuldig, ook de eigen merken van de grote supermarktketens doen mee aan de misleiding.

Gebakken lucht

Woordvoerder Consumentenbond: "De doelstelling van supermarkten in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, wordt door ons afgedaan als ‘gebakken lucht', net als hun verpakkingen. Zo kunnen we zien dat meerkosten en handelingen hoe consumenten hun afval duurzaam verwerken teniet worden gedaan in het misleiden van consumenten met te grote verpakkingen. Aldus de Consumentenbond.