Hoe vervelend het ook is, een mondkapje is verplicht (foto Pexels)
Hoe vervelend het ook is, een mondkapje is verplicht (foto Pexels) (Foto: pr )

Mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes

Ook in de uitvaartbranche zijn er maatregelen getroffen door het kabinet omtrent de verspreiding van corona. De laatste update is van 1 januari afgegeven door het RIVM.

Er verandert niets ten opzichte van 15 december 2020. Rr zijn nog steeds maximaal 100 mensen* toegestaan bij uitvaarten en begrafenissen. Ook is de mondkapjesplicht geldig in publieke binnenruimtes voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het kabinet begrijpt dat mondkapjes lastig zijn bij uitvaarten, maar roept desondanks iedereen op om ook in het uitvaartcentrum of crematorium zoveel mogelijk een mondkapje op te houden. Natuurlijk geldt er een uitzondering als er een toespraak moet worden gegeven, dan mag het mondkapje tijdelijk even af.

Personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium tellen niet mee voor het maximaal aantal aanwezigen. Daarnaast moet een uitvaart nog steeds voldoen aan de volgende regels:

- Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden;
- Bezoekers moeten regelmatig handen wassen, uitvaartlocaties hebben desinfecterende middelen beschikbaar;
- Iedereen moet een vaste zitplaats hebben;
- Aanwezigen moeten hun contactgegevens noteren (voor bron- en contactonderzoek door de GGD);
- En tot slot wordt er bij binnenkomst een gezondheidscheck uitgevoerd.


Het is nog steeds toegestaan om eten en drinken aan te bieden voor en na de uitvaar bij de condoleance. Wel hebben bezoekers en nabestaanden een vaste zitplaats en moet er zo min mogelijk worden rondgelopen. De uitvaartplechtigheid en de condoleance vinden plaats op één locatie om teveel verplaatsingen te voorkomen.