Lia Schrier van Liaison rouw-uitvaartbegeleiding.
Lia Schrier van Liaison rouw-uitvaartbegeleiding. (Foto: aangeleverd)

Uit liefde voor kinderen

Liaison rouw-uitvaartbegeleiding werkt vanuit liefde voor de mens en richt zich in het bijzonder op kinderuitvaarten en de begeleiding van kinderen. Lia Schrier is de enthousiaste eigenaar van deze onderneming. Lia: “Je kent mij misschien vanuit een eerdere uitvaartonderneming die deel was van een keten. Mijn eigen weg gaan, dat past beter bij mij. Daarom begon ik met Liaison, het woord zegt iets over mij én over de verbinding die ik aanga.

Zo kan ik mij volledig richten op werken met liefde, aandacht en respect, ik kan niet anders. Sommige mensen zeggen tegen mij dat ik de taal spreek van de jongeren, ik denk dat ’t klopt. Ik voel me één van hun, ik sta naast ze. Ze zijn puur en zijn zó belangrijk om betrokken te worden bij afscheid nemen, zo kunnen ze opgroeien tot volwassenen die om kunnen gaan met dood in hun leven.

Kinderen zijn de toekomst

Ik zie dat veel ouders hun kinderen willen weghouden van verdriet want het doet pijn. Natuurlijk is dat zo, ook dat valt niet te vermijden in een leven. Daarom is het juist zo belangrijk dat kinderen betrokken worden bij een uitvaart, dat ze er iets over te zeggen hebben. Op een plek die de kinderen zelf uitzoeken, organiseer ik zelfs kindervergaderingen waarin ze alles kunnen vertellen wat ze willen.

Misschien durven ze het mij wel te vertellen en niet aan de ouders, omdat ze bang zijn dat die er verdrietig van worden. Ook heb ik vaak een groepsapp met ze die kan blijven bestaan ná het afscheid. Zo maakte ik kortgeleden mee dat een groepsapp die ‘Afscheid van papa’ heette, nu omgedoopt is naar ‘Proost op papa’. Dat geeft aan dat ze verder kunnen omdat ze goed afscheid hebben kunnen nemen. Mijn liefde voor kinderen was er altijd al en kwam volop tot bloei toen ik zelf dochters kreeg.

Kinderen overlijden

Want ook dat gebeurt, kinderen overlijden of worden geboren zonder ooit te hebben mógen leven, ik noem ze stil-geboren kinderen. Hoe ga je dan verder? Ik weet heel goed dat ik verdriet niet kan wegnemen. Ik kan er wel zijn, met al mijn kwaliteiten als ervaren uitvaartbegeleider. Ik kom met mijn professionaliteit, bied mogelijkheden, neem ouders stap voor stap mee in een ogenschijnlijk ondenkbaar proces. Op zoiets vreselijks wíl je je niet voorbereiden, en toch moet het. Dan mag het vanuit liefde en verbinding, en ook met een zekere lichtheid en zelfs wat humor.

Als Lia - als verbinder - sta ik vanuit Liaison naast de familie. Ik loop een paar dagen met je mee in een intens proces waarvan ik hoop dat je er later met liefde op terug kan kijken. Want dat is wat telt.