In haar 'ruimtepak' probeert ze mensen toch een beetje warmte te geven.
In haar 'ruimtepak' probeert ze mensen toch een beetje warmte te geven. (Foto: aangeleverd)

Petra werkt als verpleegster op de COVID-unit

Vervolg van de voorpagina


Emoties zijn er vanzelfsprekend, ook al is het haar beroep.

"Ik ben niet van steen gemaakt en heb het regelmatig ook te kwaad. Vooral als er mensen worden binnengebracht die een aantal weken geleden nog prima gezond waren. En vervolgens ontzettend ziek worden en zelfs overlijden. Zo snel dat de familieleden het nauwelijks bevatten. Dat zijn de ergste scenario's maar het zijn helaas geen uitzonderingen. Mensen die denken dat het alleen ouderen overkomt, of mensen met een ongezonde levensstijl, zouden eigenlijk eens moeten komen kijken. Het kan echt iedereen overkomen. En als je besmet raakt, dan kán het aanvoelen als een griepje, ik hoop het echt voor je. Maar ik zie dagelijks mensen bij wie het enorme gevolgen heeft. Het is een kwestie van geluk of pech hebben. En niemand weet van tevoren in welke categorie hij valt. Dat maakt dit virus heel eng."

Triest verhaal

Op de COVID-unit maakte ze een ouder echtpaar mee, waarbij de vrouw al geruime tijd ziekelijk was. Haar man verzorgde haar thuis en dat ging prima.


"Het was een heel hecht stel, voor wie het een klap was dat mevrouw bij ons op de afdeling terechtkwam met COVID-klachten. Gelukkig leek ze wat op te krabbelen, en haar toestand werd stabiel. Zaterdag begon ik mijn dienst om 07.00 uur en om 07.45 uur kwam de arts langs omdat de situatie opeens ernstig verslechterde. Mevrouw was heel benauwd en ging snel achteruit. De familie werd gebeld om onmiddellijk te komen. Om 08.28 uur noteerden we dat ze was overleden aan de gevolgen van het coronavirus..."

Wijkverpleegkundige

In haar hoedanigheid als wijkverpleegkundige werkte ze tijdens de eerste golf in een speciaal Evean-coronateam, ingericht om cliënten met een (vermoedelijke) coronabesmetting thuis te verzorgen. Teamleden rijden daarvoor de zogenoemde coronaroute.

“Tijdens de route kwam ik bij veel verschillende cliënten thuis en ik ben dan helemaal in beschermende kleding. Die kleding trek ik uit voorzorg al bij de voordeur aan. Sommige cliënten vinden het allemaal wat overdreven, en daarmee ga ik dan in gesprek om het uit te leggen. Andere cliënten maken zich juist zorgen om mij, kind wees voorzichtig, dat is zo lief."

Petra kan enorm gefrustreerd raken van de onzin berichten op Facebook

In de COVID-19-route zitten cliënten die verdacht worden van besmetting en nog weinig klachten hebben tot cliënten die geen kans meer hebben op herstel.

“Deze mensen mochten geen bezoek ontvangen of waren zelfs te ziek om afscheid te nemen van hun partner. Naast de ingeplande zorg bied ik ook een luisterend oor en ondersteuning. Er is veel eenzaamheid en ouderen raken soms de grip een beetje kwijt op wat er allemaal aan de hand is. Ik probeer ze, naast te verzorgen, ook gerust te stellen. En in mijn 'ruimtepak' ook een beetje warmte te brengen."

Houd je aan de richtlijnen!

Petra kan enorm gefrustreerd raken van de berichten op Facebook of in de media.

"Die mensen die denken in complotten en bang zijn dat de overheid dit heeft bedacht om ons een vaccin aan te smeren. Of die beweren dat vaccineren gevaarlijk is, of een 'professor' die kan bewijzen dat corona niet bestaat...

De volle kerken in Staphorst, rijen voor de winkels op Black Friday, demonstraties tegen de coronamaatregelen en housefeesten waar honderden jongeren bijeen komen, ik moet er soms echt om janken.

Wat begrijpen jullie nou precies niet van alle waarschuwingen?"

Vaccineren

Je laten vaccineren is de énige manier om uit deze ellende te komen, en daar moeten we allemaal aan meedoen anders heeft het geen zin.

Het gaat nog wel even duren voordat iedereen is gevaccineerd dus hou je tot die tijd gewoon aan de regels zodat het aantal coronabesmettingen niet stijgt!" In de supermarkt stuit ze regelmatig op mensen die een mondkapje halverwege hun gezicht dragen of toch nog even langs haar schieten in het gangpad.

Schrikken

"Meestal houd ik mijn mond, maar soms zeg ik er wat van. 'Voor mij hoeft u zich niet aan de regels te houden hoor, ik ben gezond. Maar ik werk wel dagelijks met corona-patiënten...' Dan zie je ze schrikken, alsof het kwartje dan pas valt."

Lang duren

Net als iedereen hoopt ook Petra dat we in 2021 het coronatijdperk definitief achter ons kunnen laten. "Zodat ik weer naar m'n omaatje toe kan en haar kan knuffelen. Dat ik weer naar festivals kan met m'n vrienden die ik al heel lang niet meer live heb gezien.

Andere mening

En dat we terugkijken en er vooral heel veel van leren.

Zodra ik me kan laten vaccineren sta ik vooraan in de rij. Ik respecteer mensen die daar een andere mening over hebben, we leven gelukkig in een vrij land.

Maar ik hoop met dit verhaal dat ik wellicht iemand kan overtuigen om het vooral wel te doen.

Anders gaat dit nog heel lang duren."