Auke en Thijmen gaan er elke dag op uit.
Auke en Thijmen gaan er elke dag op uit. (Foto: POr )

Bonarius-jongens zijn heel gemotiveerd

ZWANENBRUG - De hele dag zijn ze samen op pad: eerste monteur Auke (35) en hulpmonteur Thijmen (18). In de bus hebben ze het dan over van alles en nog wat. Want, zoals Auke zegt: “Je zit zoveel uren samen, dan ga je vanzelf praten. Over het werk natuurlijk, maar net zo gemakkelijk over de liefde en het leven.”

'Het zijn treintjes, iedereen stroomt door'

Bonarius is van de aanleg en het onderhoud van cv-installaties, maar ze doen veel meer. Zo adviseren ze over duurzame oplossingen op het gebied van energiezuinige installaties.

En ze hebben een geheel eigen aanpak ontwikkeld voor het optimaliseren van het onderhoud: de Zwerm.

Gestopt met school

Auke startte 15 jaar geleden bij Bonarius. Hij woonde nog bij zijn ouders, was gestopt met school en kwam in het magazijn werken. Toen hij na een jaar aangaf zelf wel te willen gaan sleutelen, werd er een nieuwe collega voor het magazijn gezocht en begon hij de interne opleiding. “Zo gaat het vaak” vertelt hij. “Het zijn treintjes, iedereen stroomt door. En iedereen neemt nieuwe mensen mee. Inmiddels werken we er met een hele vriendengroep, allemaal uit de buurt en allemaal al ruim 10 jaar. Haha, de jongens uit Zwanenburg, dat is goed volk. We zijn gewoon heel gemotiveerd.”

Vroeg wakker

Hoe zijn dag eruit ziet? “Ik ben om 6 uur ’s ochtends hier, even een bakkie, spulletjes bij elkaar en dan op weg. Naar projecten in Den Haag of Amsterdam. Vroeg opstaan vind ik geen probleem, ik ben niet anders gewend. Met de baby thuis ben ik toch vroeg wakker. En ik ben lekker tegen half vijf weer thuis. Om 6 uur zit ik gedoucht en geschoren met mijn gezin aan tafel. Hoe fijn is dat.”

Lekker bezig

Thijmen is net in dienst. Hij deed een commerciële opleiding, maar miste het om lekker bezig te zijn. Toen alle lessen vanwege corona ook nog eens online gingen, haakte hij af: ‘’Ik wilde iets met mijn handen en installatietechniek leek me wel leuk. Mijn vader kwam met de vacature van Bonarius. Ik mocht een test komen doen: technisch inzicht, wat theorie, ik vond het een makkie. Daarna heb ik in een paar dagen op de Academy de basis geleerd: buizen buigen, een radiator ophangen. En vanaf dat moment mocht ik met Auke mee.”

Handig van zichzelf

Auke: “Het is wel fijn dat je al iets kunt, zeker als mensen in een woning op je vingers staan te kijken. Zelf ben ik vrij snel, dus ik kan de tijd nemen om alles goed aan Thijmen uit te leggen. Niet alle jongens zijn zo handig van zichzelf, of ze staan maar wat op hun telefoon te doen. Die ligt het gewoon niet. Je moet wel initiatief nemen. Nou, dat zit bij Thijmen wel goed.”

'Je moet willen werken, hard kunnen werken en kunnen lachen met je collega’s'

Een leerling-monteur moet drie eigenschappen hebben, vindt Auke: “Je moet willen werken, hard kunnen werken en kunnen lachen met je collega’s. Jonge jongens moeten soms even wennen. We zijn met een team van vijftien en dat zijn wel allemaal gasten, sommige hebben een grote mond. Heel gezellig, maar je moet daar niet van schrikken.”

Thijmen: “De eerste dag dat ik in de grote ploeg meeging, vond ik het juist een leuke sfeer. In de praktijk leer je het meest. En je komt overal. Sta je opeens veertig hoog, hartje Den Haag. Of op de Albert Cuyp.”

Auke: “Ja, elke dag heb je een andere ervaring. Je staat niet dag in dag uit in dezelfde garage aan een auto te sleutelen. In het werk kom je uitdagingen tegen, en je hebt natuurlijk met bewoners te maken. Dat is ontzettend leuk. Een nieuwe ketel plaatsen is altijd leuk. Je maakt mensen blij.”

'Iedereen volgt zijn eigen pad, maar ik wil snel doorleren'

Verbetering

Thijmen: “Het is een hele verbetering in mijn leven. Dat vaste ritme is veel beter voor me en ik heb gewoon altijd lol. Naast het werk doe ik nu de opleiding niveau 2 en daarna ga ik meteen door met niveau 3. Iedereen volgt zijn eigen pad, maar ik wil snel doorleren. Zonder niveau 3 mag je geen ketel aansluiten, dan ben je niet gecertificeerd.”

Luxe

Auke: “Bonarius is gewoon een goed bedrijf. Er zijn zoveel voorzieningen, echt een luxe. Je mag alles leren wat je wilt. Werkvoorbereider worden, een kantoorfunctie gaan doen, je specialiseren in grote installaties bijvoorbeeld, of in duurzame technieken. Hoe meer je wilt leren, hoe fijner ze het vinden. Alles wordt voor je betaald en geregeld. Ze investeren echt in je. De directie doet er ook veel aan om een goede sfeer te creëren: ze organiseren borrels, etentjes, BBQ’s, elk jaar een kerstontbijt. Gewoon veel gezelligheid, het voelt als een grote familie.”

Nooit saai

"Ik zou tegen iedereen willen zeggen: het is nooit saai. En als je naar school gaat verdien je niks. Ga het doen."


Voor meer informatie: www.Bonarius.com.