Saskia, Monique en Bubbles, Pim en Anouk bij de unieke mobiele sectiezaal.
Saskia, Monique en Bubbles, Pim en Anouk bij de unieke mobiele sectiezaal. (Foto: Rodi Media/NV)

Het enige CSI-team voor dieren opereert vanuit Purmerend

PURMEREND – Kort na de kerstdagen werden op de Limburgse hei twee dode honden gevonden. Niemand wist hoe ze daar terecht waren gekomen of wat er met ze was gebeurd. De politie bracht ze naar Purmerend, naar het pand van de Dierenambulance Purmerend. Daar vinden, sinds een aantal maanden, de secties plaats op dode dieren waarvan vermoeden bestaat dat zij door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Uitgevoerd door het enige in Nederland actieve forensisch onderzoeksteam voor dieren. Zaterdag werd in het pand van de Dierenambulance Purmerend hierin nog een primeur onthuld: de eerste mobiele veterinaire sectiezaal van Europa, in een efficiënt omgebouwde dierenambulance.

Door Nelleke Vogel

Monique Verkerk, forensisch dierenarts, zet zich via Stichting Forensisch Dierenonderzoek (FDOZ) al tien jaar, met hulp van forensische experts in het land, in haar vrije tijd in om ook aan gedode dieren recht te doen zodat daders kunnen worden opgespoord en berecht . Haar werk, in geoliede samenwerking met de Dierenpolitie en nu de Dierenambulance Purmerend, zorgt er niet alleen voor dat meer dierenmishandelaars worden gepakt, maar dat door de feitelijke onderbouwing ook de strafmaat beter kan worden toegepast.


Afgelopen zaterdag kwam Monique naar Purmerend voor de sectie op de honden uit Limburg, bijgestaan dit keer door forensisch expert Fred Lunenberg. Ze zijn net klaar met de sectie op één van de honden, tijd voor een snelle lunch, een interview, en daarna gaan ze verder met de tweede. Uitspraken over hun bevindingen kan ze niet doen, het is tenslotte een politieonderzoek. Het is zeker niet de eerste keer dat ze op de vrije zaterdag in de sectiekamer staat. “Ik werk full time als dierenarts in praktijken in Bergen en Heiloo”, legt ze uit. “Al het werk voor de FDOZ doe ik in mijn vrije tijd. Dus ik ben hier vaak ’s avonds, ik was er op tweede kerstdag, en ook in de weekends.”

Lees verder op pagina 5


Anouk, Bubbles, Pim, Saskia en Anouk in de unieke mobiele sectiezaal.
Pubbles, de enige 'kadaverdog' in Nederland ..
Het veterinair forensisch team at work.