Geslaagd experiment

Hoe u het heeft ervaren weet ik natuurlijk niet, maar wat mij betreft is het vuurwerkverbod rond de jaarwisseling een succes geworden. Het bleef met name overdag buitengewoon rustig. Geen rotjes of gillende keukenmeiden. De huisdieren genoten van de rust. Dat er toch nog om twaalf uur ’s nachts heel veel vuurpijlen de lucht in gingen, was te verwachten. Het was echter in het algemeen rustiger dan voorheen, de overlastmeldingen namen af, het aantal incidenten lag lager en de ziekenhuizen en huisartsenposten hadden minder te doen. Dat de oproep van ‘het duo van het jaar Gommers/Kuipers’, om vooral binnen te blijven en aldus de spoedeisende hulp te ontzien, desondanks aan menigeen is voorbij gegaan, lag in de lijn der verwachting. Stilletjes hoopte ik dat vuurwerkbrandwonden als minder urgent zouden worden aangemerkt en dat Covid-19 patiënten de voorrang zouden krijgen. Gelukkig bleek dat niet nodig.


Vuurwerk mag van mij verboden blijven, behalve natuurlijk in de politiek. Daar mag het knetteren en knallen. We gaan een leuke tijd tegemoet. Gaat Trump dan toch weg? Is de Brexit een ramp of een zegen? Eindelijk verlost van die merkwaardige Britten. Of wat te denken van de 2e Kamer verkiezingen in maart? Niet minder dan 86 partijen hebben zich ingeschreven. Waanzin natuurlijk en een stevig signaal dat er een kiesdrempel moet komen. En in november mogen de inwoners van Purmerend en Beemster een nieuwe gemeenteraad kiezen. Lokaal vuurwerk? Komen al die uiteengevallen splinterpartijtjes terug? Het is niet te hopen. En wat worden de speerpunten in de verkiezingsstrijd? Nog een keer het Beusebos?


We zullen het gaan meemaken en het zal ongetwijfeld genoeg stof opleveren om u het hele jaar te blijven bestoken met mijn commentaar vanaf de zijlijn.