Het team in de door bedrijven gesponsorde mobiele sectiezaal.
Het team in de door bedrijven gesponsorde mobiele sectiezaal. (Foto: RodiMedia/NV)

CSI-team voor dieren draagt bij aan strijd tegen dierenmishandeling

Vervolg voorpagina

Met zo’n 100 zaken op de teller alleen al het afgelopen jaar is het niet ideaal. “Dat komt ook omdat mijn hart bij het forensische werk ligt, daar zou ik veel meer in willen doen”, vervolgt Monique. “Dat was altijd mijn roeping, en daar heb ik in de VS een opleiding voor gevolgd omdat die hier niet bestaat. Het is het mooiste wat er is maar het wordt helaas niet betaald. Al het geld dat bij ons binnen komt gaat naar de dieren en naar ons werk.”

Passie

Aangeschoven deze zaterdag zijn ook Pim Langereis van de Dierenambulance Purmerend en Anouk Duijnker, hoofdinspecteur bij de politie en landelijk projectleider thema DCG, in de volksmond de Dierenpolitie. Een combinatie die “is verbonden in onze passie om recht te doen aan dieren op basis van feiten.” En Bubbles, niet te vergeten, het hondje van Monique dat vrolijk ronddartelt tussen het bezoek, onbewust van haar unieke positie als enige ‘kadaverdog’ in Nederland die dode honden en katten kan opsporen.

Alle faciliteiten

Anouk was ook degene die de lijn legde naar de Dierenambulance Purmerend nadat Monique geen gebruik meer kon maken van haar vorige sectielocatie in Alkmaar. Anouk: “Ik heb volledig vertrouwen in de Stichting Dierenambulance Purmerend. Het is één van de mooiste dierenambulances die Nederland heeft als je kijkt naar de kwaliteit die er wordt geleverd en hoe ze voor anderen klaar staan.” Een samenwerking dus waar iedereen blij mee is. Zeker gezien de faciliteiten die Pim en Saskia Langereis hebben opgezet in hun pand voor FDOZ.

Kwaliteit bij rechter

“In de vorige locatie was er geen aparte ruimte voor de secties, iedereen liep in en uit en het was lastig om zaken veilig te stellen”, licht Anouk toe. “Het gaat er natuurlijk om hoe je iets zo professioneel mogelijk kunt doen op een manier die recht doet aan de kwaliteit die de rechtsgang met zich meebrengt. Je moet bij de rechtbank wel iets kunnen aanleveren waarvan iedereen weet dat het netjes is gedaan, dat alles goed is opgeslagen, dat alle protocollen zijn gevolgd. Wij hebben daarvoor echt een koeling nodig met een slot erop zodat ik zeker weet dat wat ik er in leg niet is aangeraakt voordat de sectie wordt gedaan. De politie moet zorgen dat er kwaliteit zit in de zaken die we doen. Wij hebben FDOZ nodig als partner. En zij moeten het werk goed kunnen doen. Hier kan heel zorgvuldig de procedure worden gewaarborgd.”

Voortvarende hulp

Toen Anouk hem benaderde met de vraag of de secties in zijn pand konden worden gedaan aarzelde Pim geen moment. “Natuurlijk. Wij vinden dit geweldig. Het is vreselijk wat mensen dieren kunnen aandoen. Dit team doet samen met de Dierenpolitie geweldig werk, daar dragen we graag aan bij.” En dat doen ze voortvarend. Er kwam een aparte sectieruimte, speciale koeling, en hij en Saskia lieten zich scholen om op de juiste wijze dode dieren te vervoeren en veilig te stellen tot de sectie.

Grote wens

“We zijn als Stichting Forensisch Dierenonderzoek echt met open armen ontvangen door Pim en Saskia”, benadrukt Monique. “Ze nemen ons heel veel werk uit handen. Als we komen voor een sectie dan staan de tafels al klaar. De dieren aan- en afvoeren, administratie, allemaal geregeld. Als we iets nodig hebben dan gaat Pim zelf achter sponsors aan om het voor elkaar te krijgen.” Zo is er mede door hun inspanningen een grote wens in vervulling gegaan. Vanaf deze week kunnen ze bij een melding uitrukken met de eerste mobiele veterinaire sectiezaal in Europa. Een unieke dierenambulance die Pim ombouwde met behulp van sponsors die niet alleen het materiaal leverden maar ook aanbrachten en installeerden.

Mobiele sectiezaal verhoogt kwaliteit onderzoek

De mobiele sectiezaal betekent nog professioneler en efficiënter werken. “Het probleem is dat niet iedereen weet wat je moet doen wanneer er een dood dier wordt aangetroffen”, vertelt Anouk. “In principe is dat een plaats delict dat moet worden afgezet en waar sporenonderzoek moet worden gedaan. Wij moeten een strafzaak voorbereiden zodat de officier van justitie een zaak daadwerkelijk bij de rechter kan brengen en dat we daar niet onderuit worden gehaald. Er is heel veel af te lezen aan de locatie wat ook bij de sectie van belang is. Hoe mooier kun je het dan hebben dan dat je zelf met alles wat je nodig hebt naar zo’n plaats delict gaat en zelfs je sectieruimte bij je hebt? Dat gaat ons als politie helpen in de waarheidsvinding.”


“Je kunt heel veel informatie halen uit hoe het dier erbij ligt”, vult Monique aan. “Is het bijvoorbeeld verkrampt? Je kunt breuken, kogelwonden etc. direct in het veld zien zonder dat er nog iemand aan het dier heeft gezeten. Kijken of er misschien sleepsporen zijn, of ander bewijs in de omgeving. Het veiligstellen van ook de vindplaats is best lastig. We hebben veel geïnvesteerd in lezingen bij andere Dierenambulances over wat er van belang is wanneer ze ter plaatse komen. Wat je daar doet: daarmee valt of staat een zaak.” Binnenkort wordt de mobiele sectiezaal ook aangevuld met een zeer kostbaar mobiel röntgenapparaat, waarvoor de stichting tien jaar heeft gespaard, en dat nu deels is gesponsord.

Financieel

De financiën zijn voor de stichting lastig. Monique: “Veel mensen vinden het onzin om veel geld of energie in dieren te stoppen. Maar los van het feit dat ook dieren rechten hebben vergeet men dat mishandeling van dieren vaak verband houdt met andere situaties en dat het een begin kan zijn van iets dat zich gaat uitstrekken naar geweld tegen mensen. Het begint vaak met mishandeling van een dier.“

Onderbouwing

Hoe zit het eigenlijk met de straffen op dierenmishandeling?
“Er zijn veel wetsartikelen waarin dierenmishandeling strafbaar is, waaronder ook verwaarlozing of fokken op agressie. Daar staan tot jaren gevangenisstraf op”, licht Anouk toe. “Probleem was dat deze straffen vaak niet werden gegeven. Omdat het ontbrak aan de onderbouwing van het bewijs. Door FDOZ is dat nu aan het veranderen. Er is steeds meer expertise zodat de laatste jaren de zaken steeds specifieker en vollediger worden aangedragen bij de rechter. Daarnaast is het meer zichtbaar geworden en veroorzaakt dierenleed ook maatschappelijke onrust, ook dat heeft invloed op de wetgeving. Waarschijnlijk is het bijvoorbeeld binnenkort mogelijk om een zelfstandig houdverbod op te leggen van tien jaar, dus we gaan vooruit.”

Voorlichting

Zowel de Dierenpolitie, het FDOZ als hun samenwerking vieren dit jaar het 10-jarig jubileum. “Onze grootste droom is FDOZ te laten uitgroeien tot een leerbedrijf”, zegt Anouk. “Nog steeds in de huidige samenwerking maar verder gegroeid en geprofessionaliseerd. Een centrum met kindercolleges, trainingen en scholing, de secties, toxicologisch onderzoek, etc.” Tenslotte, zoals Fred nog aangeeft: “Kinderen hebben de toekomst. Je kunt er voorlichting geven. Niet alleen de secties achteraf doen, maar investeren aan de voorkant; kinderen leren dat je van een dier moet houden, dat het je nodig heeft en dat je ervoor moet zorgen.” Hij kan zich er erg over opwinden. Helemaal wanneer vormen van dierenmishandeling ter sprake komen. “Als we allemaal alleen maar blijven roepen dat het zo erg is verandert er niets. We kunnen er met zijn allen iets aan doen, maar niet als we alleen toekijken.”

Sponsoren

De mobiele sectiezaal kwam tot stand dankzij sponsors als Eipi (belettering), Karhof en Dennis Kams (snijtafel), Rabbit Carshop (speciale led-verlichting) en Harcoton (opvangtonnen).

Meer weten?

Meer weten over FDOZ of ze ondersteunen in hun mooie werk? Kijk even op www.forensischdierenonderzoek.nl.

Het team aan het werk.
Bubbles, de 'kadaverdog'.