KNRM Enkhuizen bijna honderd keer in actie in 2020
KNRM Enkhuizen bijna honderd keer in actie in 2020 (Foto's: aangeleverd)

Druk reddingsjaar voor KNRM reddingstation Enkhuizen

ENKHUIZEN - KNRM reddingstation Enkhuizen kijkt terug op een bijzonder jaar, waarin zij 97 keer zijn uitgevaren om mensen en dieren te helpen. Dat is onverminderd druk, maar niet drukker dan voorgaande jaren, In totaal zijn er door reddingstation Enkhuizen 177 mensen en acht dieren veilig aan wal gebracht.

Ondanks alles lukte het reddingstation Enkhuizen om 24/7 en 365 dagen stand-by te blijven. "Dat is iets om trots op te zijn, zeker met alle bijbehorende regels en beperkingen in het achterhoofd door de Covid 19 pandemie", aldus de woordvoerder.

Grote piek

Vrijwillige redders KNRM

Opvallend was de grote piek met acties in de zomermaanden, met in juni 21 acties en in juli 23 acties. Uiteindelijk zijn er door alle vrijwillige redders 3077 vrijwilligersuren gemaakt. Dat is iets minder dan normaal vanwege het niet kunnen volgen van opleidingen en het minder kunnen oefenen door de coronamaatregelen.

KNRM reddingstations

In totaal zijn alle reddingstations van de KNRM samen dit jaar 2633 keer uitgevaren (meer dan vorig jaar), waarbij 3831 mensen zijn gered. Duidelijk was dat de zomermaanden het drukst waren, mensen trokken vaker het water op om te recreƫren. "Jammer is dat we dit jaar geen reddingbootdag of trouwe donateursdag konden organiseren, en wij hopen iedereen volgend jaar wel weer te mogen verwelkomen op ons station. Wij wensen iedereen dan ook een mooi, sportief en bovenal gezond nieuwjaar!", aldus de woordvoerder. Het reddingstation Enkhuizen aan het Krabbersgat is direct verbonden met het IJsselmeer. Het station bied het gehele jaar veel watersporters de helpende hand aan beide zijden van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Daarnaast vaart het station regelmatig uit voor de beroepsvaart in de doorgaande vaarroutes op het IJssel- en Markermeer. Station Enkhuizen is een van de drukste stations van de KNRM. Gemiddeld moet men ronde de 100 keer per jaar in actie komen. De bemanning van reddingstation Enkhuizen bestaat uit 34 vrijwilligers. Enkhuizen beschikt over twee reddingboten, de Corrie Dijkstra en de Watersport.

Mast over boord komt nogal eens voor.
Ook de beroepsvaart wordt geholpen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding