Bloemen bij de uitvaart worden nog altijd gewaardeerd.
Bloemen bij de uitvaart worden nog altijd gewaardeerd. (Foto: Pixabay)

Duurzame uitvaart: 5 tips + kosten

REGIO - Er zijn veel manieren om een duurzaam afscheid te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische rouwauto of rouwkaarten van 100% gerecycled papier.

Bij een bewust leven, hoort een bewust afscheid. Hieronder daarom vijf tips voor een duurzame uitvaart. En wat mag dat dan kosten?

1. Crematie

Het is een feit dat elke uitvaart een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoot: bij een begrafenis is dat gemiddeld 95 kilo en bij een crematie ruim 200 kilo. Bijna 70% van de Nederlanders kiest voor een crematie. Om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld, kunt u de uitstoot van een uitvaart compenseren via Stichting Trees for All. Voor de overledene wordt dan een boom geplant.

2. Begrafenis

Een begrafenis is weliswaar minder belastend voor het milieu, maar heeft toch een uitstoot van gemiddeld 95 kilo CO2.


Een duurzaam alternatief dat aan populariteit wint, is natuurbegraven. Hierbij wordt de overledene begraven in de natuur. Het is in feite de oudste en meest natuurlijke vorm van begraven.

3. Kist

Er bestaan uitvaartkisten die volledig biologisch afbreekbaar zijn in de grond en die bij cremeren vrijwel geen luchtvervuiling veroorzaken. Deze zijn gemaakt van organisch restafval. Duurzaam is ook een houten kist van ongelakt Nederlands hout uit duurzaam beheerde bossen.

4. Rouwkaarten

Rouwkaarten gemaakt van 100% gerecycled papier zijn een milieuvriendelijke keuze. Of kies een digitale rouwkaart en verstuur die via e-mail en/of social media om zo papier te sparen.

5. Vervoer & locatie

Vervoer is het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart. Niet alleen de overledene moet worden vervoerd, ook de nabestaanden moeten op de dag van de uitvaart reizen. Om de reiskilometers tijdens de dag te beperken, kunt u ervoor kiezen om het afscheid op één locatie te houden. Of kies voor locaties op loopafstand van elkaar.

U kunt de bezoekers van de uitvaart vragen om als dat mogelijk is, lopend, met de fiets of het openbaar vervoer te komen.

Kosten groene uitvaart

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 75% van de Amsterdammers denken dat een duurzame uitvaart duurder is dan een uitvaart zonder duurzame onderdelen. Het verschil is in de praktijk echter klein. In de tabel op https://www.pc.nl/duurzame-uitvaart/ ziet u een kostenvergelijking van een gemiddelde uitvaart zonder duurzame opties en één mét duurzame opties.


Bron: PC Uitvaart

Tips voor een duurzame uitvaart.