Marieke doet niet aan goede voornemens.
Marieke doet niet aan goede voornemens. (Foto: Aangeleverd)

Een nieuw begin

Het is altijd leuk om aan mensen te vragen of ze nog goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar. Want zelfs de mensen die ze niet hebben, hebber er toch even over nagedacht. Dat gaat vaak vanzelf zo met een nieuw jaar: je reflecteert even over het afgelopen jaar en bedenkt je wat je anders zou willen doen. Of juist dat je het allemaal bij hetzelfde houdt.


De algemene top 5 van goede voornemens zijn dit jaar: afvallen, meer sparen, stoppen met drinken, stoppen met roken en meer sporten. Niet veel anders dan de afgelopen jaren, maar blijkbaar geeft het feit dat deze voornemens ieder jaar terugkomen ook meteen aan hoe lastig het is om ons aan deze voornemens te houden.


Ik heb zelf ook even nagedacht over goede voornemens. Eigenlijk doe ik er nooit aan. Ik leef al vrij gezond en heb geen hele rare gewoontes waar ik van af zou willen. Maar tijdens oudejaarsavond vraagt iemand of we allemaal een briefje willen schrijven met daarop wat we willen achterlaten in 2020. Dus niet persé een voornemen, maar eerder een afscheid. Na enig fronsen weet iedereen wel iets. Na twaalven gooien we de briefjes in de vuurschaal en verbranden we de dingen die we niet willen meenemen naar 2021.

'Ik besluit dat ik hetgeen ik heb opgeschreven ook echt achter mij ga laten'

Voor de één was het een persoon, voor de ander een gedachte, voor weer een ander een ervaring. Ik zie mijn briefje in rook opgaan en besluit dat ik hetgeen ik heb opgeschreven ook echt achter mij ga laten.


En meteen heb ik een voornemen: om dit volgend jaar weer te gaan doen. Want dat een jaar nooit loopt zoals je denkt is het afgelopen jaar meer dan duidelijk geworden. Dat je goede voornemens zo door omstandigheden kunnen worden gedwarsboomd. Maar reflecteren en afscheid nemen van alles wat niet meer bij je past kan altijd. En dat is ook het begin van een nieuw begin.

Marieke Craamer