De Heiloose Amber van der Mark (23) weet hoe heftig besmetting met het coronavirus is.
De Heiloose Amber van der Mark (23) weet hoe heftig besmetting met het coronavirus is. (Foto: aangeleverd)

'Laat niemand beweren dat het een gewone griep is'

HEILOO - Ja, ze had flink geniest en ja, ze voelde zich die dag soms even wat gek. Ze was net begonnen aan het tweede deel van de studie voor civiel ingenieur aan de Technische Universiteit Delft en volop bezig met sporten daar. Gewoon zoals iemand van 23 jaar dan leeft. Een fijn gevuld bestaan. Maar toen, die maandagavond in september, kwam er een splijtende hoofdpijn op.

door Ed Bausch

Amber van der Mark (23) herstelt heel langzaam van Corona

Opeens werden de dagen heel anders voor Amber van der Mark.

Corona overviel haar, maar dat wist ze pas een paar dagen later. Geen idee waar ze het virus had opgedaan, want ze was nauwkeurig in het opvolgen van de maatregelen. Nu, aan het begin van een nieuw jaar, zegt ze: “Misschien, heel misschien kan ik komende september de studie weer een beetje oppakken. Nu kan ik nog maar met moeite een stuk in de buurt lopen en er zijn gauw teveel prikkels.”

Het virus lijkt zo onzichtbaar en er is nog zoveel onbekend over wat het aan kan richten. Het verhaal van de in Heiloo geboren en getogen Amber maakt duidelijk hoe corona diep kan ingrijpen in het leven van alledag en hoe verschillend de ziektepatronen kunnen zijn.

Haar verhaal maakt vooral duidelijk hoe nodig de waakzaamheid is. Ze kan nu weer redelijke zinnen en een mooie glimlach produceren. Maar het is haar aan te zien dat ze een enorme dreun heeft gehad.

“Zóveel onzekerheden”, zegt ze. “De zorg die ik kreeg was hartstikke goed, maar je merkt ook dat er nog maar heel weinig kennis is over wat corona kan aanrichten. Ik ben gewoon mijn vertrouwde lichaam kwijtgeraakt en dat is heel gek. Nu moet ik accepteren dat ik alleen met hele kleine stapjes heel langzaam weer vooruit ga.”

Lees verder op pagina 3