De bewoners zijn welwillend: ook zij willen bouwen aan een mooie toekomst
De bewoners zijn welwillend: ook zij willen bouwen aan een mooie toekomst (Foto: aangeleverd)

Hoop voor bewoners gebied Watertoren?

EGMOND AAN ZEE - Een unieke kans lijkt zich voor te doen als het gaat over de toekomst van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Na jaren getouwtrek lijkt het einde in zicht. Een einde waar de bewoners nog niet tevreden over zijn. Beter gezegd: teleurgesteld over zijn, want het blijkt om een 'oud plan' te gaan waarbij de constructief kritische input van omwonenden - die het destijds eens waren over de grote lijnen - niet in is meegenomen. Grote hamvraag: is het mogelijk om een streep onder het verleden te zetten en alsnog de handen ineen te slaan? Omwonende Astrid Hopman - onderdeel van het lokale actiecomité - heeft er een hard hoofd in.

Is een verzoening nog mogelijk?

Astrid heeft gemengde gevoelens bij de gemeente Bergen die participatie hoog in het vaandel heeft staan: ''Wij hebben - als bewoners - een alternatief plan aangeboden vier jaar terug, maar de details die wij hebben aangebracht zijn hier niet in verwerkt. Het lijkt erop dat gemeente voornamelijk oog heeft voor de verbeterpunten vanuit de uitspraak van de Raad van State, die het plan vernietigde. Dat is heel jammer, want wij zijn niet tegen bouwen. Wij willen gewoon gehoord worden.'' Klaas Valkering in een reactie: ''Het klopt ten dele dat het huidige plan vooral de wensen van de Raad van State volgt. Dat komt omdat ik als wethouder te maken heb met een opdracht van de gemeenteraad. Die wilde destijds niet andere aanpassingen of een nieuw traject in. Dus als wethouder heb ik hier niet echt de ruimte om daar nu anders in te opereren, ook niet qua participatie. Hoezeer we daar als College ook aan hechten. Natuurlijk hechten we enorm aan het contact met inwoners, maar de gemeenteraad vond destijds echt dat de participatie hier voldoende is geweest.'' Over dat laatste valt te discussiëren, blijkt uit rondvraag in Egmond. Wat betekent participatie wanneer de ingebrachte plannen - zo blijkt - nu aan de kant worden geschoven?

Luisteren

Hoe zat het nou precies? De Raad van State kraakte een eerder plan in september 2019 op het punt van stikstofcompensatie waardoor het college van Bergen een nieuw voorstel moest uitwerken en voorleggen aan de gemeenteraad. Een mooie kans om het alsnog goed te doen?

Lees verder op pagina 3

Afbeelding