Afbeelding
(Foto: )

Uit zand en zee geboren. Bergen van IJstijd tot heden

Het onlangs uitgekomen boek “Uit zand en zee geboren. Bergen van IJstijd tot heden” van Allard Willemier Westra mag best een opmerkelijk boek genoemd worden. Het geeft een overzicht van het ontstaan en de geschiedenis van Bergen, vanaf de ijstijden tot in onze huidige tijd. Ondergrond, omgeving, mensen en bewoning: al deze zaken komen voorbij, alsmede hoe deze zaken zich tot elkaar verhouden. Na het lezen van het boek trek je onwillekeurig de conclusie: de omgeving maakt de mens.

Wilt u weten hoe Bergen in de prehistorie, in de Romeinse tijd, in de Vikingperiode, tijdens de Tachtigjarige Oorlog of de oorlog van 1799 er uit kan hebben gezien? Dan bent u met dit boek aan het juiste adres. De tekst wordt soms fraai geïllustreerd met landkaartjes, landschapstekeningen of portretten van bewoners uit die tijdsperiode. Niet dat het geschetste beeld echter altijd even helder is: wetenschappers kunnen soms verschillende zienswijzen hebben over wat is gebeurd, hoe iets is ontstaan of hoe de omstandigheden zijn geweest. Maar dat hoort er allemaal bij.

Ook prettig is dat de schrijver tot in de recente tijd is doorgegaan. Wist u dat zo’n 50 jaar geleden Zanegeest door nieuw te bouwen woningen volledig omgeven zou gaan worden? Inmiddels is er in de Zuurvenspolder een waterberging gekomen en een fraai wandelpad. Het kan verkeren zei de dichter Bredero al.

En als u wilt weten welke personen iets over een onderwerp hebben geschreven of gezegd, dan kunt u het uitgebreide notenapparaat en de bijbehorende literatuurlijst raadplegen. Want misschien is dit wel het grootste compliment: het leest als een naslagwerk dat u altijd opnieuw uit de kast kunt pakken om iets op te zoeken. Het boek is uitgegeven in eigen beheer en de omslagafbeelding is van Rob van Eerden. Tenslotte is het boek verkrijgbaar bij de boekhandel.

Theo de Graaff, januari 2021.