Hoe lang blijft dit het gezicht van Bergen?
Hoe lang blijft dit het gezicht van Bergen? (Foto: Ed Bausch)

'Hoe lang zal dit het gezicht van Bergen zijn?'

BERGEN - Op 21 december hoorde je op straat, over het dichttimmeren van de ramen van het Parkhotel: “Het zal wel te maken hebben met vuurwerk.” Maar goed, het is bijna een maand later en het trieste aanzien is er nog steeds. Dus er lijkt een andere reden te zijn geweest voor het aanbrengen van de vele houten platen. Nu lijkt het gevoel te overheersen dat het nog weleens heel lang kan gaan duren voordat het huidige aanzien verdwijnt.

DOOR: ED BAUSCH

Er zijn nieuwe bezwaren ingediend tegen de bouwplannen voor een nieuw hotel, vanwege de voorgestelde schaal en hoogte. In die bezwaren door de Erfgoedvereniging Heemschut, de stichting Behoud Bouwkunst Bergen en de onlangs opgerichte stichting LOSB, Landelijk Ondersteuningsteam voor Sloop bedreigde Bouwwerken en Buurten wordt daarnaast ook weer genoemd dat met de sloop ook pension Erica, een van de laatste restanten van de vroegere reeks roemruchte pensions aan de Breelaan, teloor gaat. In het eerste plan was nog afgesproken dat dit deel van het hotel zou blijven staan. Maar volgens de ontwikkelaars zijn de fundamenten te zwak.

De bezwaarmakers vinden dat er al veel te veel verloren is gegaan aan panden die Bergen maakten tot wat het is geworden

Monument

Volgens de bezwaarmakers had Pension Erica al lang als monument moeten worden aangemerkt. De bezwaarmakers vinden dat er al veel te veel verloren is gegaan aan panden die Bergen maakten tot wat het is geworden. Aan de intenties van de ontwikkelaars van het begin van de vorige eeuw is en wordt volgens hen te veel getornd. Ze vinden ook dat, als er dan nieuwbouw plaatsvindt, het aspect van historie en welstand verplicht zou moeten worden meegenomen. Wethouder Klaas Valkering laat desgevraagd weten dat hij werkt met de huidige gegevens en dat hij mee wil werken aan vernieuwing om daarmee een einde te maken aan de al jaren voortdurende verrommeling.

Toestemming

Het wachten is nu volgens hem mede op toestemming van de provincie, in het kader van de wet op de natuurbescherming. Ook stelt hij dat hij de vergunning om te slopen er al twee jaar ligt. Hij verwacht tegen het eerste kwartaal dit jaar wel actie, na behandeling van de nieuwe bezwaren. Toch vragen velen zich hardop af: “Wie heeft nu regie over zo’n beeldbepalende plek in een historische dorpskern? Hoe lang zal dit het aanzien van het centrum zijn?”