Afbeelding
Dank aan het Rijksmuseum voor gebruik van deze reproductie.

Het laven van de dorstigen

De ‘Stichting Voedselbank Alkmaar’ is 7 maart 2006 opgericht, met als doel, aan burgers, die om financiële redenen, niet of nauwelijks hun eten kunnen betalen, voedselpakketten uit te delen. De medewerkers zijn uitsluitend onbetaalde vrijwilligers.

De voedselbanken zamelen bij handel en industrie overschotten aan levensmiddelen in. Door de huur van panden voor opslag, het koelhouden en invriezen, elektra, transport, enz., kost een voedselpakket per gezin €5.00. Het benodigde geld wordt moeizaam bijeengebracht. Nieuwe acties waren in de afgelopen periode hard nodig. Radio 538 scoorde in december 2020, €1.116.035. Genoeg voor 223.207 voedselpakketten. Wat een actie!. We kijken naar elkaar om.

Dat is ook te zien in het tweede tafereel op het paneel ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ (1504) Hier wordt aan groepjes burgers iets te drinken uitgedeeld. In die tijd beheerde de kerk de voedselbank in Alkmaar. Als je je aan de zeven regels van barmhartigheid hield, kreeg je toegang tot de hemel.


Van spijs ende drank in dit leven, duisenfout zal u weder werden gegeven.

Tussen 1250 en 1500 ontstond, door onenigheid tussen pausen, keizers en gelovigen, een crisis in de kerk. Met de verkoop van aflaten verloor de kerk zijn waardigheid. De ‘Zeven werken van Barmhartigheid’ werden de nieuwe regels om in de hemel te komen. Voorbeelden daarvan werden geschilderd en opgehangen in kapellen en kerken. We moesten leven, zoals vroeger de monniken leefden, het leven van Christus imiteren. ‘Imitatio Christi’. Om die reden is Christus geschilderd op alle zeven taferelen.


Het ‘omkijken naar elkaar’ is actueel gebleven.


Swanetta Vegter, HVA