Project ’Onder Dak’ van start.
Project ’Onder Dak’ van start. (Foto: Pexels)

Probleemloos een dakloze in huis halen

ALKMAAR - Wie een uitkering krijgt en een kamer over heeft, kan deze nu aan een dakloze gaan verhuren, zonder dat huuropbrengst als inkomen moet worden opgegeven bij sociale dienst HalteWerk. Zo worden bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen niet gekort. Dit besluit heeft het Alkmaarse college deze week genomen.

Wethouder Paul Verbruggen laat weten dat het niet om daklozen gaat met verslavingsproblemen of psychische problemen. Het gaat om een groep die zelfstandig kan wonen. Organisatie DNO Doen - die zich over de daklozen ontfermt - brengt huurders en verhuurders bij elkaar. Het project heet ’Onder Dak’ en deelnemende daklozen kunnen maximaal een jaar ergens terecht. In die periode wordt deze persoon begeleid naar een eigen onderkomen.

Animo

Wethouder Verbruggen verwacht op basis van ervaringen in andere gemeenten dat er beperkt animo is voor deze actie. Jaarlijks zouden zo'n vijf à tien mensen een dak boven hun hoofd kunnen krijgen. Een dakloze in huis halen kan volgens de wethouder ook een stukje eenzaamheid bij de verhuurder wegnemen. De verhuurder ontvangt zo'n 150 euro per maand voor het afstaan van een kamer.